Hier zijn de 10 van de beste Israelische tv shows die je gezien moet hebben

We leven in een tijdperk waarop je op ieder moment van de dag veel Israelische TV shows met Engelse ondertiteling kan kijken. Via o.a. Netflix en Amazon.

Het is geen toeval dat de afgelopen tien jaar de rechten van Israëlische film zijn verkocht aan grote Amerikaanse TV-stations om daar hun eigen versie van te maken. Zoals het razend succesvolle Homeland (Showtime), Traffic Light (Fox) en In Treatment (HBO).

Bovendien zijn populaire streaming-sites, zoals Netflix en Amazon, begonnen, originele Israëlische series op hun platforms te streamen. Gesproken in het Hebreeuws en met Engelse ondertitels.

Hier de top 10 beste Israelische TV shows, mét Engelse ondertiteling, die op dit moment via o.a. Netflix en Amazon zijn te zien.

  1. When Heroes Fly 

Een nieuwe realistische en meeslepende thriller-serie, uitgebracht in mei 2018. When Heroes Fly is het verhaal van vier IDF-kameraden die samen vochten in de Tweede Libanonoorlog in 2006. Zij worden herenigd om naar Colombia te reizen, opzoek naar Yaeli (gespeeld door popzanger en actrice Ninet Tayeb), de zuster van een vriend, en de vorige geliefde van een andere, waarvan werd gedacht dat ze daar negen jaar eerder op mysterieuze wijze was overleden.

  1. Fauda 

Een snelle en met sigaretten beladen kijk in de wereld van de Israëlische Shin Bet-agenten. Deze Israëlische undercover agents van een speciale unit raken verzeild in een kat-en-muisspel met terroristen in de Westbank. Vaak vinden ze zichzelf een beetje te diep verstrikt. De razend populaire Fauda (“chaos” in het Arabisch) werpt een licht op minder zichtbare elementen van beide kanten van het Israëlisch-Palestijnse conflict, en op een uiterst aangrijpende manier.

3. Shtisel 

Shtisel is een venster op de wereld van het ultra-orthodoxe Jodendom in Israël. De kijker wordt geconfronteerd met de gevoelens, gedachten en de dagelijkse realiteit van degenen die zijn geboren in een wereld van diepe spiritualiteit, regels en rollen die ze plichtsgetrouw moeten vervullen.

4. Avoda Aravit (Arab Labor)

Met een titel wat betekent “een baan die niet goed is gegaan”, is de voornamelijke Arabisch-Israëlische cast op de komische toer in Avoda Aravit.

  1. Srugim 

Een serie over vriendschappen en die illusoire zoektocht naar liefde, met het kleine voorbehoud van het navigeren door de strikte wereld van de moderne orthodoxe Jeruzalemieten. Srugim (het woord voor gehaakte keppeltjes) volgt een groep beste vrienden die toevallig ook buitenbeentjes zijn, elk in hun eigen respect in het vinden van hun match in een wereld waar het huwelijk het belangrijkste is.
Met een superster ensemble cast van Israëlische acteurs, is Mossad 101 een fictief verhaal dat het proces van rekrutering en training van Mossad-agenten laat zien. Ook de persoonlijke verwikkelingen van rekruten met elkaar én hun geliefden. De film toont een menselijk gezicht van de geheime instelling met een ijzersterke reputatie. Deze serie met twee seizoenen is momenteel beschikbaar in afleveringen van 40 minuten op Netflix.
  1. Mekimi (Founders) 

Het is het autobiografische verhaal van een jong stel dat in de jaren 1990 in Tel Aviv woont , een succesvolle radio- en tv-ster, en een een filmstudent , die tijdens een reis naar het Sinaï-schiereiland zich tot het chassidische jodendom bekeren. De daaropvolgende reis toont hen de wendingen die alleen zo’n dramatische verandering van het leven kan bieden.

  1. The Baker and the Beauty (L’hiot Ita

Een verhaal van een onwaarschijnlijk paar, een eenvoudige man die in de pita-bakkerij van zijn familie werkt, en een een aantrekkelijke beroemdheid, hun toevallige ontmoeting en daaropvolgende relatie staan voor vele uitdagingen, waaronder de vele mensen die ze graag uit elkaar willen zien. Hilarisch grappig en luchtig, met hoogwaardige cinematografie en getalenteerd acteren, The Baker and the Beauty is een serie waar je niet bij hoeft na te denken.

  1. False Flag (Kfulim)

De meedogenloze wendingen, bochten en het opduiken van geheimen van False Flag, een serie over  vijf schijnbaar normale Israëlische burgers die verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van een bekend lid van de Iraanse regering, zullen je op het puntje van de stoel houden.

10. Hostages

De Israëlische show achter de bekroonde Homeland-serie. Hostages ,werd in 2010 in Israël uitgezonden, niet lang voordat Claire Danes optrad om een CIA-agent in de Amerikaanse versie te spelen (waarmee hij meerdere Golden Globes en Emmy’s won).

Advertentie (4)