In Korazim in Nrd.Israel is een 1.500 jaar oude wijnpers versierd met mozaïek opgegraven

In het Korazim National Park ten noorden van het Meer van Tiberias is een uit de 4e tot 6e eeuw stammende wijnpers versierd met mozaïek opgegraven. De wijnpers is 4 bij 4 meter groot, volgens de Israel Nature and Parks Authority (INPA).

Volgens de INPA ontdekte een conservatieteam tijdens het werk in het nationale park toevallig de rand van het mozaïek  en het rapporteerde aan de sitemanager, Dekel Segev. “We waren vastbesloten om de opgraving te voltooien, aangezien dit het enige mozaïek is in het oude Joodse dorp dat in de tijd van de Talmud in Korazim was”, zei Segev.

“Er waren hier Joden die wijn dronken en wijn produceerden, naast de speciale olijfolie- en tarwe-industrieën van Korazim. De wijnpers levert verder bewijs voor het unieke karakter van het dorp, met al zijn functies zoals woonhuizen, landbouwindustrieën, een Joods ritueel bad en natuurlijk de prachtige synagoge,” zei Segev.

Archeoloog Ahiya Cohen-Tavor, die de opgraving bij Korazim leidde, zei dat “in tegenstelling tot de meeste wijnpersen, die zich op landbouwlocaties bevinden, deze in het dorp zelf is, en de landbouwkundigen hebben ook geïnvesteerd in het verfraaien van de vloer met een mozaïek met patronen van vierkanten en ruiten. ”

Hij zei dat de wijnboeren op druiven op het mozaïek zouden stappen en dat de wijnpers ook een molensteen had om de rest van het sap te persen. Het sap zou worden opgeslagen in kannen, waar het zou gisten en het wijn zou worden.

Korazim, net ten noorden van de Zee van Galilea gelegen, werd voor het eerst in het Nieuwe Testament genoemd als een van de door Jezus veroordeelde Joodse steden omdat het zijn leringen verwerpte, waardoor het een pelgrimsoord werd voor christelijke toeristen.

De Talmud noemt de plek als een producent van fijne tarwe. Resten van de synagoge en rituele baden zijn eerder op de site ontdekt.