Israel staat op plek 8 op lijst van machtigste landen ter wereld

De joodse staat heeft plek 8 op lijst van machtigste landen ter wereld weten te behouden. De machtsclassificatie is gebaseerd op de leider, economische invloed, politieke invloed, internationale allianties en een sterk leger. Deze ranglijst maakte deel uit van een subcategorie ranking voor de jaarlijkse “Best Country ranking” van US News and World Report. Israël kreeg een hoge rangorde, in het bijzonder vanwege haar sterke leger in combinatie met grote politieke invloed en vele internationale allianties waaraan het land deelneemt.

De top negen machtigste landen zijn volgens het rapport sinds 2018 niet veranderd. De Verenigde Staten hebben de eerste plaats veroverd, omdat het de grootste economie en het grootste militaire budget ter wereld heeft. Hiernaast gaf het Noord-Amerikaanse land in 2017 meer dan $610 miljard uit aan militaire uitrusting en personeel. In dat jaar gaf de VS ook iets meer dan $35 miljard aan economische hulp en bijna $15 miljard aan militaire hulp wereldwijd.

Andere gerangschikte landen waren Rusland, China, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Japan en Saoedi-Arabië.

Israël staat in de categorie “Mover” op plek 13. Dit zijn landen waarvan de Wereldbank voorspelt dat ze de komende jaren de snelstgroeiende economieën zullen hebben. Meestal domineren landen in het Midden-Oosten en Azië deze ranglijst, met de Verenigde Arabische Emiraten op de eerste plaats en met Singapore als opvolger op de tweede plek.

Zwitserland is volgens het rapport het beste land ter wereld is, dat al sinds 2017 haar titel heeft weten te behouden. De rangorde was gebaseerd op de categorieën avontuur, burgerschap, culturele invloed, ondernemerschap, erfgoed, verhuizers, open voor bedrijven, kracht en kwaliteit van leven.