Tweede huid: Medisch apparaat uit Israel creëert tijdelijke nano-laag om wonden te behandelen

Weer iets uit Israel waar vele honderdduizenden mensen over de gehele wereld van kunnen profiteren. De Israëlische startup Nanomedic Technologies Ltd heeft een medisch apparaat ontwikkeld dat brandwonden en andere ernstige wonden bedekt met een dunne laag. Deze laag bestaat uit nano materialen dat menselijk weefsel nabootst en afschilfert zodra de huid eronder is hersteld. Dat schrijft de Times of Israel.

De tijdelijke en transparante huidlaag die het apparaat genaamd SpinCare genereert, kan worden toegepast zonder de verkoolde huid aan te raken, waardoor infecties worden voorkomen. De SpinCare kan worden bediend door artsen en ander medisch personeel dat in ziekenhuizen of klinieken werkt of door de thuiszorg, aldus de startup.

Door de transparantie van de laag kunnen artsen het herstel van de wond volgen en hoeft er geen verband te worden gewisseld, een proces dat pijnlijk kan zijn.

Chen Barak, CEO van Nanomedic, verteld in een telefonisch interview dat de door het bedrijf beschermde technologie – elektrospinning – een proces is waarbij nano vezels worden gemaakt. De vezels worden door een sterk elektrisch veld op draden van natuurlijke of synthetische polymeeroplossingen aangebracht.

De hele behandeling duurt 30 seconden tot 1 minuut, afhankelijk van de grootte van de wond. De laag moet slechts één keer op de wond worden aangebracht en blijft op zijn plaats, totdat eronder nieuw weefsel is gegroeid. Dit proces kan één tot drie weken duren.

Ondertussen kunnen patiënten binnen één tot twee dagen na de behandeling al douchen. Nu moeten bij patiënten met brandwonden, in de meeste gevallen, eerst het verband worden verwijderd om vervolgens weer te worden aangebracht.