Meer antisemitische incidenten in 2018 meldt het CIDI

 

Het aantal geregistreerde antisemitische incidenten is vorig jaar met 19 procent gestegen. In 2018 werden er 135 anti-Joodse incidenten gemeld, tegen 113 in het jaar ervoor. Daarnaast kwamen er 95 meldingen binnen van antisemitisme op internet en sociale media, zo blijkt uit de Monitor Antisemitische incidenten van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI).

Volgens het CIDI komt de groei van antisemitisme in Nederland overeen met de trends in andere landen, alhoewel de geregistreerde incidenten volgens het CIDI “hoogstwaarschijnlijk het topje van de antisemitische ijsberg in Nederland” zijn.  Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt dat slechts een kwart van de Joodse Nederlanders die slachtoffer was van een incident in de afgelopen vijf jaar melding deed bij een instantie of bij de politie.

Met name in de “directe omgeving” steeg het aantal antisemitische incidenten sterk. De stijging in deze categorie was 67 procent. Het gaat hier om voorvallen op school, op het werk of tussen buren. Juist deze incidenten hebben doorgaans een grote impact en zijn daardoor extra schrijnend. Zo registreerde CIDI een melding van een Joodse scholier, die in de klas en in groepsapps opmerkingen te horen kreeg als “alle Joden moeten dood” en “ga terug naar de gaskamer”. De school nam pas na veel aandringen maatregelen en het pesten nam pas af wanneer de leerling (op eigen verzoek) werd overgeplaatst naar een andere klas.

CIDI maakt zich zorgen over de toename van antisemitisme en wil een duidelijk actieplan van de overheid om dit probleem te bestrijden. In het Nationaal Actieprogramma Discriminatie wordt antisemitisme niet één keer genoemd. Het is hoog tijd dat politie en justitie specifiek aandacht gaan besteden aan antisemitisme en het probleem goed in kaart brengen. Ook moet worden geïnvesteerd in opsporing en vervolging van daders – nu is het zo dat slachtoffers na een aangifte soms jaren moeten wachten voordat er vervolging plaatsvindt. Steeds meer mensen denken dat melden of aangifte doen geen zin heeft. Antisemitisme dreigt hierdoor steeds verder onder de radar te verdwijnen. Deze zorgwekkende trend kan alleen worden gekeerd wanneer de overheid met een serieuze, transparante en krachtdadige aanpak van het probleem komt.

Advertentie (4)