Unieke 1.700 jaar oude Griekse inscriptie opgegraven in de Negev met de naam van de oude stad Halutza

Een team van Duitse en Israëlische archeologen vond de”X” die de plek markeerde van een oude  Nabatean stad Halutza in de Negev, vorige maand, toen een zeldzame uit het jaar 300 daterende Griekse inscriptie werd blootgelegd met de Griekse naam van de nederzetting, Elusa. Deze nieuw opgegraven inscriptie, waarvan de ontdekking woensdag werd bekendgemaakt, is de eerste fysieke documentatie van deze ooit bloeiende handelshub.

Zo’n 1.700 jaar geleden, toen de inscriptie in steen werd gegrift, was Halutza een bloeiende gemeenschap op de Wierookroute, met 8.000 kolonisten op zijn hoogtepunt. Nu is de woestijn bijna kaal vanwege intensieve plundering tijdens de Ottomaanse periode, zei dr. Tali Erickson-Gini van de Israel Antiquities Authority.

Vandaag lijkt Halutza “op het gezicht van de maan”, zei Erickson-Gini.

Halutza werd in de late 4e eeuw v.Chr. gesticht als een station langs de Wierookroute, een netwerk van handelsroutes die zich over 2000 kilometer van het Arabische schiereiland naar de Middellandse Zee uitstrekten. Het deel van de oude route in de Negev verbond Petra en Gaza, later gebruikten christelijke pelgrims ook de weg op weg naar het Sint-Catherine klooster in de Sinaï.

Volgens een IAA persbericht op woensdag bereikte de stad zijn hoogtepunt in de Byzantijnse periode, tijdens de 4e tot de 6e eeuw CE, toen het bekend stond om zijn goede wijnen en de enige stad in de Negev was. Die glorie “is in het zand van de tijd voorbijgegaan”, maar de naam ervan is bewaard gebleven door de Arabische naam van zijn ruïnes: “el-Khalassa.”

Door de eeuwen heen verschijnt de naam Halutza in historische documentatie, waaronder in de beroemde Madaba-mozaïekkaart, die te vinden is op de vloer van een vroege Byzantijnse kerk in Jordanië, die het Heilige Land met Jeruzalem als middelpunt toont. Evenzo zijn andere inscripties ontdekt op de UNESCO-werelderfgoedlocatie – waaronder een met de naam van een Nabateese koning uit circa 200 vC die in 1914 werd gevonden door C. Leonard Woolley en T. E. Lawrence (ook bekend als Lawrence of Arabia).