Update van de situatie rond Gaza tot nu toe

Na de Israelische bombardementen van gisteravond op doelen van Hamas en andere terreurgroepen in Gaza, kwam Hamas met de mededeling dat er een “staakt het vuren” zou zijn bereikt. Deze zou ingaan om 22.00 uur. Van Israelische zijde werd er geen reactie gegeven. Later kwam echter de mededeling dat Israel akkoord zou gaan met een “staakt het vuren” als er na 23.00 uur geen beschietingen meer uit Gaza zou komen.

Echter, de diverse terreurgroepen uit Gaza bleven na 23.00 uur doorgaan met raketbeschietingen, waarop Israel tot 03.15 deze ochtend 15 aanvallen op verschillende gebouwen in Gaza heeft uitgevoerd.

Sinds 03.15 is er een gespannen rust. Israelische scholen in alle grensplaatsen zijn gesloten. Maar niet alleen in het grensgebied, ook in grotere steden als Beersjeva, Kirjat Gat, Ashdod en Asjkelon zijn de scholen voorlopig gesloten.

Op het moment van schrijven is Netanyahu teruggekeerd in Israel. Hij heeft zijn toespraak bij de AIPAC conferentie geannuleerd. Na aankomst is hij meteen naar het IDF-hoofdkwartier in Tel Aviv vertrokken voor overleg met de IDF-leiding en hoofden van de verschillende Israelische veiligheidsdiensten.

Gisteravond heeft de IDF o.a. het kantoor van Hamas leider Haniyeh vernietigd, maar ook een geheim hoofdkantoor van Hamas wat door de geheimedienst van Hamas werd gebruikt.

Daarnaast zijn er tientallen Hamas en Islamic Jihad doelen aangevallen en vernietigd. Alle gebouwen waren ontruimd, de Hamas leiders die hun mond altijd vol hebben over hun “strijd tegen Israel” zitten allemaal in hun zwaar beveiligde tunnels en schuilkelders onder de grond.

Vanuit Gaza zijn gisteravond naar schatting circa 70 tot 80 raketten op voornamelijk het zuiden van Israel afgeschoten. Na middernacht kwamen door nog eens 30 bij tot omstreeks 03.15 uur.

De meeste Hamas raketten richting Israel werden door de Iron Dome luchtafweergeschut uit de lucht geschoten of kwamen in een open veld terecht. Een enkele raakte wel een doel, zoals in Sderot, waar gisteravond laat een Hamas raket op een huis terecht kwam, maar gelukkig niet explodeerde.

Er gaan in Israel steeds meer stemmen op om Hamas-leiders middels “targeted killings” uit te schakelen. Onder andere oppositieleider Benny Gantz en Naftali Bennett opperen dit, maar Netanyahu schijnt hier echter weinig voor te voelen. Hij wil zoveel mogelijk proberen rust te bewaren tot aan de verkiezingen van 9 april aanstaande, bang dat bij een escalatie hij de verkiezingen zou verliezen.

Je kan nu spreken van een gespannen rust. Bewoners wordt geadviseerd dicht in de buurt van een schuilkelder te blijven.

Wat de dag verder gaat brengen blijft ongewis. Maar wij zullen u op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen.

Advertentie (4)