Voetgangers: Tel Aviv installeert speciale verkeerslichten voor onoplettende smartphone gebruikers

Je ziet het dagelijks, voetgangers die op hun smartphone turen en geen idee hebben wat er om hen heen gebeurt. Ze hebben vaak bij voetgangersoversteekplaatsen niet eens in de gaten of het licht nu groen, oranje of rood is. De Gemeente Tel Aviv heeft daar iets op gevonden. Zombie verkeerslichten, zoals het in Tel Aviv wordt genoemd, om door smartphone geobsedeerde voetgangers te beschermen. 

Op een druk kruispunt in Tel Aviv zijn speciale led-stoeplichten geïnstalleerd om door smartphone afgeleide voetgangers duidelijk te maken wanneer ze kunnen oversteken én wanneer ze moeten stoppen. De lichtlijnen in de stoep worden groen als het veilig is om over te steken en rood om voetgangers aan te geven dat ze moeten stoppen.

Voorlopig is het proefprogramma beperkt tot een enkel kruispunt in het centrum van Tel Aviv, maar de gemeente zegt dat het de “zombie lichten” verder zal uitrollen als ze effectief blijken te zijn.

Vergelijkbare systemen zijn al in gebruik in Australië en Singapore.