Politie: Schietpartij in Utrecht mogelijk terroristische aanval

Schietpartij in UtrechtBij een schietpartij in een tram bij het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn maandagochtend meerdere personen gewond geraakt. De politie heeft via Twitter laten weten dat ze rekening houden dat de dader een terroristisch motief heeft.

UPDATE: Politie zoekt 37-jarige in Turkije geboren man

Het UMC Utrecht heeft het calamiteitenhospitaal opengesteld, een ziekenhuis voor noodsituaties. Trauma- en politiehelikopters bevinden zich in het luchtruim van Utrecht. Er zouden meerdere gewonden zijn en mogelijk 1 dode.

Speciale antiterreureenheden zijn op de been en maken jacht maken op de dader. Deze zou rondrijden in een rode Renault Clio. Het is niet bekend hoeveel daders betrokken zijn bij de aanval. De politie in Utrecht draagt kogelvrije vesten.

Via onderstaande video kunt u het live-journaal van de NOS bekijken:

Premier Rutte heeft het coalitieoverleg onderbroken om zich in zijn kantoor te laten informeren over de situatie. De premier heeft tegen verslaggevers gezegd dat hij zich “grote zorgen” maakt.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft laten weten dat het dreigingsniveau omhoog is geschroefd naar niveau 5, uitsluitend voor de provincie Utrecht. Ze wijzen burgers erop aanwijzingen van lokale autoriteiten te volgen.

UPDATE 15:48:

BBC Turkije sprak met een Turkse zakenman in Utrecht die Gökmen Tanis kent. Hij zegt dat Tanis heeft meegevochten in Tsjetsjenië, en paar jaar geleden gearresteerd is geweest voor mogelijke banden met IS. Dat heeft journalist Lammert de Bruin via Twitter bekend gemaakt.

UPDATE 15:02:

Er zouden 3 doden en 9 gewonden zijn gevallen.

UPDATE 14:49:

Meerdere bronnen bevestigen aan Hart van Nederland dat Gökman Tanis twee weken geleden in de rechtbank terecht stond op verdenking van verkrachting. Het betrof een regiezitting, de inhoudelijke behandeling moet nog volgen.

UPDATE 14:16

Politie zoekt 37-jarige in Turkije geboren man

Advertentie (4)