12 redenen waarom u zou moeten eten als een Israeli

 

Het is geen toeval dat Israël geldt als een van de gezondste landen, we omarmen het mediterrane dieet. Hummus, tomaat en komkommersalade, extra virgin olijfolie, deze en andere basisvoedingsmiddelen die je op vrijwel elke Israëlische eettafel aantreft hebben ongetwijfeld geholpen het land op de # 1 plaats te krijgen op een nieuwe ranglijst van landen met het laagste aantal sterfgevallen ten gevolge van diëten wereldwijd en # 10 op de Bloomberg  index van gezondste landen in  2019, schrijft Israel21C.

Hoewel veel Israëli’s ongezonde eetgewoonten hebben, te veel gegrild vlees, verwerkt voedsel, snoep en gefrituurd voedsel, is het algemene beeld rooskleurig in vergelijking met de meeste landen. En het zal waarschijnlijk nog beter worden nu het ministerie van Volksgezondheid zijn nieuwste richtlijnen voor gezond eten heeft gepubliceerd, met de nadruk op de traditionele benadering van het “mediterrane dieet” die de meeste Israëli’s al omarmen.

1. Mediterraans diëet

Het mediterrane dieet heeft het meeste bewijs dat het een “superdieet” is, en het is ook duurzaam, vooral als het lokaal  is. De nieuwe Mediterrane voedselpiramide van het ministerie van Volksgezondheid in Israel,  beveelt voedsel aan voor een optimale gezondheid, waaronder volle granen, wijn met mate, granaatappels, vijgen, walnoten en extra virgin olijfolie, meer plantaardig voedsel en minder dierlijk en sterk verwerkt voedsel.  Het mediterrane dieet stimuleert gematigde hoeveelheden vis en gevogelte, en een lage inname van zuivelproducten (meestal yoghurt en kaas), rood en verwerkt vlees en snoep. Het legt een sterke nadruk op de sociale en culturele aspecten van dineren, zoals gemeenschappelijke maaltijden.

2. Salade bij het ontbijt, lunch en diner

Vers gesneden salade is de hoeksteen van alle Israëlische maaltijden. De meest elementaire Israëlische salade begint met lokaal geteelde komkommers en tomaten  met kruiden, zeezout, extra virgin olijfolie (de enige soort die hier verkrijgbaar is) en geperst citroensap.

3. Uitgebreid ontbijt

Als u ooit in een Israelisch restaurant of hotel bent geweest dan weet u wat wij bedoelen. Naast een enorme verscheidenheid aan rauwe groenten en groentesalades, vindt u shakshuka (eieren gepocheerd in tomatensaus met peper en ui), versgebakken brood, een grote verscheidenheid aan kazen, pap en andere warme lekkernijen om je dag een jump start te geven.

4. Hummus, hummus, hummu

Als je tijdens de maaltijd geen bord zelfgemaakte hummus ziet, ben je waarschijnlijk niet in Israël. Deze heerlijke en voedzame romige pasta, op basis van eiwitrijke kikkererwten, sesam, tahini, zeezout en citroensap, is niet alleen om hier in Israël te eten. Een groot bord hummus gegarneerd met olijfolie en peterselie, en vaak met hele gekookte kikkererwten, zaatar en extra tahini, wordt beschouwd als een perfect maaltijd, vooral als je er ook een vers pitabroodje bij eet.

5. Tahini

Tahini (tahina voor Israëli’s), eenvoudig gemalen sesamzaad, is niet alleen een essentieel ingrediënt in hummus, maar heeft ook een prominente plaats in de Israëlische keuken als basis voor een dressing (denk aan falafel, sabich of hele geroosterde aubergine) . De basis voor Tahini is sesamzaad wat rijk is aan koper, mangaan, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink, molybdeen, vitamine B1, selenium en voedingsvezels.

6. Pomegranates

Granaatappelzaden (het eetbare deel van het fruit) beschermen tegen kanker en hartziekten, verhogen de immuniteit en verminderen chronische ontstekingen. Maagpijn, opvliegers, aambeien, conjunctivitis, osteoartritis, hypertensie en hoog cholesterol zijn enkele van de kwalen waarvan wordt gedacht dat granaatappelpitten ze verminderen.

7. Tomaten

In Israel is een salade zonder tomaten, geen salade. Samen met vitaminen en mineralen bevatten tomaten lycopeen, het carotenoïde fytonutriënt dat ze rood maakt. Lycopene is een krachtige antioxidant die gunstig is voor het hart, de bloeddruk, prostaat, botten en de huid. Ons lichaam absorbeert lycopeen het best wanneer tomaten worden geconsumeerd met iets vettigs zoals olijfolie of kaas.

8. Olijfolie

Ongeraffineerde extra virgin olijfolie vormt de basis van het mediterrane dieet en dus ook van de Israëlische keuken. Vaak beschouwd als “een fontein van jeugd”, is extra virgin olijfolie een rijke bron van gezond enkelvoudig onverzadigd vet, antioxidanten, vitamines en mineralen. (“Virgin” betekent dat het afkomstig is van de eerste persing, terwijl “extra” een lage zuurgraad betekent, beide kritische factoren in een hoogwaardige olie.)

9. Dadels en dadel honing

Israëli’s houden van lokaal geteelde dadels en dit superfruit houdt van ons. Dadels beschermen tegen een hartaanval en beroerte door het verlagen van triglyceride niveaus in het bloed, stabiliseren de bloeddruk en voorzien het lichaam met een goede dosis antioxidanten, vitamine A en B, eiwit en voedingsvezels.

10. Bamba

We kunnen niet ontkennen dat Bamba, de favoriete verpakte snack van Israël, een verwerkt voedsel is. Maar het hoort op deze lijst omdat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de pinda-snack een sleutelrol speelt bij het vrijwaren van Israëlische kinderen van de pinda-allergieën die hun leeftijdsgenoten in het Westen teisteren.

11. Seizoensgebonden voedsel

Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat producten meer voedingsstoffen en smaak behouden wanneer het wordt geplukt op het hoogtepunt van versheid en snel op de markt wordt gebracht, in plaats van vroeg te worden geplukt en te rijpen op een lange vrachtwagen of boottocht. Israëlische markten hebben altijd een overvloed aan verse groente en fruit en dat verschilt per seizoen. Dat is één van de redenen waarom markten in Israel zo populair zijn.

12. Gemeenschappelijk maaltijd

Het sociale aspect van eten is erg belangrijk voor de gezondheid. Gemeenschappelijke maaltijden zijn ontspannen en gezellig. Volwassenen moeten de kinderen erbij betrekken, hen leren om verstandige keuzes te maken binnen het mediterrane kader en hen laten zien hoe ze moeten koken en salades snijden. De Israëlische levensstijl gaat gepaard met grote Shabbat maaltijden op vrijdagavond die zelfs in de minst religieuze Joodse gezinnen “heilig”zijn, en het spreekt voor zich dat maaltijden tijdens Pesach , Rosh Hashana en de Yom Ha’atzmaut barbecues vereisen vaak dat gastheren extra klapstoelen moeten lenen om alle gasten te ontvangen. Ook Arabische Israëli’s staan erom bekend dat ze rijke gemeenschappelijke maaltijden serveren aan familie en vrienden.

Advertentie (4)