Hadassa ziekenhuis transplanteert voor het eerst ter wereld een ader van een levend persoon

U heeft gehoord van harttransplantaties, niertransplantaties en beenmergtransplantaties. Nu hebben artsen in het Hadassah University Medical Center in Jeruzalem een ​​nieuw type transplantatie toegevoegd: de adertransplantatie. En het redde het leven van de 60-jarige Israëlische Avi Yavetz.

Yavetz lijdt aan perifere vasculaire ziekte (PVD), een stoornis in de bloedcirculatie die ervoor zorgt dat de bloedvaten buiten het hart vernauwen en verstopt raken. In een van zijn benen werden de aderen en slagaders geblokkeerd en stroomde er geen bloed meer. Een amputatie was bijna zeker, een helaas al te vaak voorkomend verschijnsel bij PVD-patiënten.

Yavetz had een slagader en aderen in het been die de bloedstroom konden herstellen. Maar hij miste een ader die groot genoeg was om de ader met de kleinere aderen te verbinden, hoofdzakelijk wegens zijn vroegere operaties voor zijn PVD, was geen van zijn aders in goede staat.

Zodoende kwam Prof. Ron Carmeli, hoofd van de afdeling vaatchirurgie in het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem, op het idee of het mogelijk was dat een familielid van Avi Yavetz een ader kon doneren.

Alle vier de kinderen van Yavetz boden snel een ader aan voor hun vader. Carmeli verwijderde vervolgens een lange ader van de 27-jarige Snir Yavetz, die zich uitstrekte van de liezen tot aan zijn voet – en implanteerde die operatief in de oudere Yavetz.

Een dertransplantatie is eerder gedaan, maar alleen van een overleden persoon. “Een gift van een levend persoon, en in dit geval van een ander familielid, is de eerste in zijn soort ter wereld”, zegt professor Carmeli.

Inmiddels twee weken na de transplantage functioneert de ader en hoeft het been niet te worden geamputeerd, verteld de professor.

“De behandeling van deze patiënt is dezelfde als elke transplantatiepatiënt, precies zoals bijvoorbeeld iemand die een lever- of niertransplantatie heeft ondergaan,” legt Carmeli uit. Yavetz zal medicijnen moeten nemen om afstoting van het nieuwe orgaan te voorkomen en zorgvuldig worden gecontroleerd.

Maar als de resultaten goed blijven, is Carmeli optimistisch. “Ik ben ervan overtuigd dat deze doorbraak in de toekomst nog vele anderen zal redden.”