Met Israëlische draadloze e-wegtechnologie hoeven electrische auto’s, bussen en trucks nooit meer te worden opgeladen

Stel je voor dat je nooit hoeft te stoppen bij een benzinestation of te wachten tot de accu van je elektrische auto is opgeladen. In plaats daarvan rijdt je gewoon met uw elektrische voertuig terwijl de accu zijn lading behoudt. Het Israelische bedrijf Electreon Wireless gaat er voor zorgen dat dit geen droom meer is maar over een aantal jaren heel gewoon.

Het heet “dynamisch draadloos elektrificatie systeem” voor elektrisch vervoer. Een revolutionaire technologie die de behoefte aan een grote batterij in het voertuig vermindert en deze draadloos aandrijft via een minimale infrastructuur onder de rijbaan.

Onder de rijbaan wordt het elektrische systeem aangelegd . De auto, bus of vrachtwagen krijgt onder het chassis een ontvanger geplaatst wat werkt als een communicatiesysteem en staat constant in verbinding met het elektrische systeem onder de rijbaan. Je bent dus altijd “aangesloten”op het elektrische systeem en kunt onbeperkt rijden zonder ooit een accu op te laden. Vanzelfsprekend is de voorwaarde dat het systeem onder ieder wegdek is aangebracht.

Het aanleggen van de unieke koperen spoelen onder 1 kilometer wegdek kan in één nacht gebeuren, de spoelen worden onder het wegdek geplaatst, asfalt erover en klaar.

Electreon heeft een testweg van 260 mtr lengte bij het hoofdkantoor in Bet Yannai, Israel, en gaat binnenkort een onder een 1 km lange weg in Tel Aviv het systeem aanleggen.

Daar naast is het bedrijf door de Zweedse transportadministratie uitgekozen onder een 1,6 km lange tussen Visby en Gotland Island het systeem aan te leggen. Over deze zal een elektrische bus rijden waar passagiers normaal gebruik van kunnen maken.