Nieuw winkelcentrum aan de Dode Zee verkoopt alle artikelen zonder 17% btw

Afgelopen maand is er een nieuwe shopping mall aan de Dode Zee geopend met een oppervlakte van maar liefst 15.000 m2, verdeeld over twee verdiepingen, met in totaal 100 winkel.

Het bijzondere aan deze shopping mall is dat er geen 17% btw op de producten wordt geheven en dat Israeli’s en toeristen goedkoper uit zijn dan in de andere shopping malls in het beloofde land – met als uitzondering Eilat waar ook geen btw wordt geheven.

De nieuwe shopping mall is gebouwd door de Britse ontwikkelaar Bercleys, die de btw voor zijn eigen rekening neemt. Het is de eerste shopping mall buiten de Israelische badplaats Eilat, waar btw vrij winkelen sinds 1985 gewoon is, waar je deze belasting niet meer hoeft te betalen op artikelen van bijvoorbeeld merken als Hugo Boss, Armani en Calvin Klein. Andere winkelcentra in Israël bieden slechts af en toe btw-vrije winkeldagen aan, net zoals in Nederland.

Veel Israeli’s gaan in het weekeinde naar de Dode Zee en hebben nu dus de mogelijkheid goedkoper producten te kopen. Gezien de kooplust waar Israeli’s bekend om staan, zal het ongetwijfeld storm gaan lopen bij deze nieuwe winkelcentrum op het laagste punt op aarde.

Voor de circa 1.3 miljoen toeristen die jaarlijks de Dode Zee bezoeken is het een onverwacht buitenkansje om te consumeren.

Advertentie (4)