Schoolkinderen vonden een zeldzame 1.600 jaar oude gouden munt in de Galilea

In februari 2019 waren vier leerlingen van de negende klas van de Haemeq Hamaaravi middelbare school in kibboets Yifat onderzoek aan het doen in de Jezreel vallei, in de velden langs de Zippori-stroom in Galilea, toen ze een gouden munt op de grond zagen liggen.

De vier leerlingen, Ido Kadosh, Ofir Sigal, Dotan Miller en Harel Grin, realiseerden zich onmiddellijk dat dit een belangrijke vondst was, en vervolgens meldden zij dit bij hun aardrijkskunde- en geschiedenisleraar Zohar Porshyan, die contact opnam met de Israel Antiquities Authority.

IAA-numismatische expert Dr. Gabriela Bijovsky legde uit waarom deze gouden munt zo bijzonder is: “De gouden munt is een solidus geslagen door keizer Theodosius II in Constantinopel (nu Istanboel) rond 420-423 CE. Vergelijkbare munten zijn bekend uit het Oost-Byzantijnse rijk, maar dit is de eerste in zijn soort die in Israël werd ontdekt. De ene kant toont het beeld van de keizer en de andere toont het beeld van de Godinnenoverwinning die de staf van het kruis draagt. ‘  Theodosius II was een van de meest invloedrijke keizers van het Byzantijnse Rijk, en stelde een Keizerlijke code van wetten samen, de ‘Codex Theodosius’.

Volgens Yair Amitzur, IAA hoofdarcheoloog van de Sanhedrin Trail, “heeft keizer Theodosius II de post van de ‘Nasi’, het hoofd van de Sanhedrin Raad, afgeschaft en besloten dat de financiële bijdragen van de Joden aan het Sanhedrin worden overgedragen aan de keizerlijke Schatkamer. “Amitzur vervolgt:” Het Sanhedrin-pad, geïnitieerd door de IAA, vertelt het verhaal van het Joodse leiderschap in Galilea ten tijde van de Misjna en de Talmoed in de Romeinse en Byzantijnse periode. Het is symbolisch dat de gouden munt die naast het Sanhedrin-pad is gevonden, de periode weerspiegelt van dramatische gebeurtenissen toen het Sanhedrin ophield te functioneren in Galilea, en het centrum van het joodse leven werd overgebracht van Galilea naar Babylon. ”

De kinderen en hun onderwijzer hebben inmiddels certificaten “voor goed burgerschap”gekregen.

 

Advertentie (4)