Pvda Amsterdam wil aangifte doen tegen Herman Loonstein wegens “discriminerende” uitspraken

De PvdA-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad wil aangifte doen tegen advocaat Herman Loonstein. De aangifte zouden ze willen doen vanwege “discriminerende en verwerpelijke” uitspraken over het vestigen van ongedocumenteerde asielzoekers in de voormalige brandweer kazerne in Amsterdam-Buitenveldert, aldus AT5.

Herman Loonstein, die ook bestuurslid is van de orthodox Joodse school Cheider, welke dichtbij de brandweerkazerne is gelegen, uitte in een reportage van AT5 zijn zorgen over de 24-uursopvang voor ongedocumenteerde asielzoekers. Hij gaf aan bang te zijn dat er onder de asielzoekers mensen zitten die antisemitisch zijn.

“Veel mensen uit gebieden als Iran, Irak of Soedan zijn in het verleden in staat geweest om zich met geweld te gedragen naar Joodse personen en gebouwen’, stelde Loonstein. “Een pyromaan moet je niet in een luciferfabriek laten werken”, stelt de Amsterdamse advocaat.

De PvdA-fractie is behoorlijk verontwaardigd over deze uitspraken. Volgens de partijleden zijn de uitingen discriminerend. Ze willen daarom dat het college aangifte gaat doen tegen Loonstein.

“Ik neem alle zorgen van mensen over de beoogde opvanglocaties serieus”, benadrukt fractievoorzitter Sofyan Mbarki. “Maar het is schandalig dat nota bene een schoolbestuurder hier zo openlijk discrimineert door mensen af te keuren op basis van hun afkomst en die afkomst zelfs te koppelen aan geweldsplegingen”.

Herman Loonstein staat als advocaat het kosjere restaurant HaCarmel bij waar diverse keren de ruiten zijn vernield door een Syrier, en de familie die op de Albert Cuypmarkt door een Egyptische buurman met een mes werd aangevallen.

Advertentie (4)