SpaceIL weet oorzaak waardoor maanlander Beresheet neerstortte

SpaceIL, de Israelische ruimtevaart organisatie achter de poging op de maan te landen, heeft bekend gemaakt wat de reden is dat Israels maanlander , Beresheet, op het laatste moment op de maan neerstortte. 

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat een commando, verzonden om het falen van een van de traagheids meeteenheden (IMU’s) van het Beresheet ruimtevaartuig te corrigeren, leidde tot een reeks gebeurtenissen die de hoofdmotor uitschakelden.

Terwijl een volledig onderzoek alleen in de komende weken zal worden voltooid, vertelde SpaceIL CEO Dr. Ido Anteby woensdag aan verslaggevers dat het voor het eerst was dat de IMU niet werkte en dat uitgerekend tijdens de landings manoeuvre. Daarna ontstond een ketting van gebeurtenissen veroorzaakt door een commando verzonden vanuit de SpaceIL controlekamer, waardoor de hoofdmotor van het ruimtevaartuig afsloeg en een juiste motoractivering niet meer mogelijk was waardoor een zachte landing op de maan niet meer mogelijk was en het het ruimtevaartuig op het maanoppervlak ter pletter sloeg,  zei Anteby.

“Ik ben trots op het team van engineers van SpaceIL voor hun geweldige werk en toewijding”, zei SpaceIL President Morris Kahn. “Dergelijke gevallen zijn een integraal onderdeel van een complex en baanbrekend project.Wat nu belangrijk is, is om de best mogelijke lessen uit onze fouten te leren en dapper door te gaan.Dat is de boodschap die we graag willen overbrengen aan de mensen in Israël en het hele wereld. Dit is de spirit van het Beresheet-project. ”

 

Advertentie (4)