9 medische apparaten uit Israel die een revolutie teweegbrengen in de huidige behandelingen

Hartfalen, nieraandoeningen, slaapapneu, diabetes, rugpijn – ontwrichtende medische apparaten die uit Israël komen, kunnen de behandeling van deze aandoeningen veranderen, aldus Israel21C.

CollPlant

CollPlant uit Rehovot richt zich op 3D bioprinting van weefsels en organen, en op het ontwikkelen en commercialiseren van weefselherstelproducten voor twee markten voor regeneratieve geneeskunde: geavanceerde wondverzorging en orthobiologische middelen (stoffen die helpen bij het genezen van gebroken botten en gewonde spieren, pezen en gewrichtsbanden).

De producten zijn gebaseerd op het eigen rhCollagen (recombinant menselijk collageen) van het bedrijf dat goedkoop is geproduceerd uit genetisch gemanipuleerde tabaksplanten.

BrainsGate

BrainsGate ontwikkelt een neurostimulator voor de behandeling van stoornissen van het centrale zenuwstelsel, voornamelijk acute ischemische beroerte. Acute ischemische beroerte, veroorzaakt door een geblokkeerde hersenslagader, resulteert in een plotseling verlies van bloedcirculatie naar een deel van de hersenen.

Geïmplanteerd via injectie onder lokale anesthesie, tot 24 uur na een beroerte, verhoogt het apparaat de bloedtoevoer naar de hersenen door een klein zenuwcentrum achter de sinussen te stimuleren.

Digma Medical

Digma Medical wil de behandeling van type 2 diabetes transformeren met behulp van een minimaal invasieve laserprocedure van 30 minuten als alternatief voor bariatrische chirurgie.

Het DiaGone endoscopische beschikbare apparaat van het bedrijf wordt gebruikt om een laserbehandeling uit te voeren die de neurale paden in de twaalfvingerige darm (het eerste segment van de dunne darm) blokkeert, waar voedingsstoffen worden waargenomen, waardoor de twaalfvingerige darm ‘blind’ wordt tegen de voedingsstoffen die er doorheen gaan, en zodoende helpt om het natuurlijke vermogen van het lichaam herstelt om glucose te beheersen.

Nyxoah

Na multi-center klinische onderzoeken in Frankrijk en Australië ontving Nyxoah de CE-goedkeuring voor zijn Genio-systeem, beschreven als ‘s werelds eerste batterijvrije, loodvrije en minimaal invasieve neurostimulator voor de behandeling van matige tot ernstige obstructieve slaap apneu (OSA), een aandoening die naar schatting minstens 100 miljoen mensen wereldwijd treft.

Vectorious Medical Technologies

Vectorius Medical Technologies uit Tel Aviv heeft de  Vectorious V-LAP ontwikkeld, het eerste miniatuur draadloze microcomputer-implantaat voor de bewaking van hartfalen door het linker atrium.

V-LAP verzendt dagelijkse drukmetingen naar de arts, die gemakkelijk eventuele wijzigingen kan herkennen en medicatie kan aanpassen om verslechtering te voorkomen, iets wat momenteel niet mogelijk is in realtime. Een externe thuiseenheid zal de patiënt in staat stellen zelf veranderingen te bewaken.

Paragate

Paragate Medical ontwikkelt een uniek implanteerbaar apparaat voor continue verlichting van congestief hartfalen en chronische nierziektesymptomen, waaronder kortademigheid en gezwollen ledematen veroorzaakt door vloeistofoverbelasting. Het Paragate-apparaat, geïmplanteerd in een minimaal invasieve procedure, gebruikt een gepatenteerd absorptie-element om dagelijks maar liefst 1 liter overtollige vloeistof te verwijderen.

BlueWind Medical

BlueWind heeft met succes verschillende klinische onderzoeken afgerond van zijn Renova iStem, een miniatuur, draadloze, batterijloze neurostimulatie-implantaat die is bedoeld om veilige, gerichte en toegankelijke therapie te bieden voor een veelheid aan indicaties, als een alternatief voor invasieve, complexe chirurgische procedures.

Magenta Medical

Magenta Medical heeft een nieuwe therapie ontwikkeld voor ziekenhuispatiënten met acuut gedecompenseerd hartfalen. Het bedrijf voert een Europese multicenter klinische studie uit naar het verkrijgen van de CE-markering voor zijn tijdelijke katheter-gebaseerde apparaat dat nier veneuze congestie verlicht.

FUSMobile

Het Neurolyser-apparaat van FUSMobile maakt gebruik van beeldgeleide geconcentreerde ultrasone ablatie met hoge intensiteit om niet-invasieve chronische pijn en tegen lagere kosten te verlichten. Bijvoorbeeld bij chronische lage rugpijn veroorzaakt door artritis van het facetgewricht, een aandoening die een veel voorkomende oorzaak is van opioïde-verslaving.