De Israelische politieke crisis in een notendop uitgelegd

Het leek allemaal zo mooi na de Israelische verkiezingen van 9 april. Netanyahu’s Likoed partij won 35 Knesset zetels, hetzelfde aantal als oppositiepartij Blue & White van Benny Gantz. Maar Netanyahu had voor de verkiezingen een rechtsblok gesmeed door met kleinere (extreem) rechtse partijen een alliantie aan te gaan, samen met de drie ultra orthodoxe partijen en de partij van Lieberman en Kahlon. Daarmee kon hij rekenen op een regering die zou worden gesteund door 65 van 120 Knesset leden.

Althans dat dacht hij. Ware het niet dat Lieberman, die in november 2018 aftrad als minister van Defensie wegens onenigheid met Netanyahu over diens softe beleid tegen Hamas, van het begin van de onderhandelingen voet bij stuk bleef houden over een wet waardoor ultra orthodoxe jongeren ook in dienst moeten.

Lieberman weigert hierover te onderhandelen en weigert zitting te nemen in een regering die de eisen van de drie ultra orthodoxe partijen zonder blikken of blozen inwilligt.

Hierdoor bleef Netanyahu zitten met een mogelijke coalitie die slechts 60 van de 120 Knesset leden achter zich zou krijgen, een situatie waarin hij alle door hem aan de rechtse partijen in die coalitie beloofde zaken nooit door de Knesset kon krijgen.

Daar komt nog bij de onenigheid over een wet waarbij de macht van het Supreme court aanzienlijk zou worden beperkt. De eerste grote demonstratie hier tegen vond afgelopen zaterdag in Tel Aviv plaats, waaraan ruim 100.000 mensen aan deelnamen.

Een duidelijk signaal aan de politici dat de bevolking dit soort trucs niet ziet zitten, hetgeen ook blijkt uit een vandaag verschenen peiling waarin 66% van de Israelische bevolking zich hier tegen uitspreekt. Opvallend was dat ook 44% van rechtse stemmers er tegen is.

Netanyahu verscheen gisteravond op ‘prime time’ op alle Israelische tv zenders met een oproep om geen Italiaanse toestanden in Israel te maken. Ook haalde hij nog een tweet aan van, zoals hij het noemde, “mijn vriend Donald Trump”. Hierin spreekt Trump zijn steun uit aan “mijn vriend Netanyahu” om tot een coalitie te komen.

Tot nu toe heeft niet geholpen en heeft er gisteravond een eerste stemming in de Knesset plaatsgevonden om de Knesset opnieuw te ontbinden en op 17 september 2019 nieuwe verkiezingen te laten plaatsvinden. De wet schrijft voor dat er nog een tweede en derde stemming moet plaatsvinden voordat dit werkelijk kan gaan gebeuren.

Netanyahu heeft tot woensdagavond 23.59 uur de tijd een regeringscoalitie te smeden. Lukt het hem niet, dan gaan er inderdaad nieuwe verkiezingen komen.

Het is echter Israel waar dit gebeurt en niemand zal verbaasd zijn als er op het allerlaatste moment alsnog overeenstemming zal worden bereikt en een regering wordt gepresenteerd.

Doneer en steun Joods.nl

Advertentie (4)