Honderdduizend Israëliërs demonstreren tegen plan Netanyahu om macht hooggerechtshof in te perken

Gisteravond demonstreerden in Tel Aviv honderdduizend Israëliërs tegen een plan van Netanyahu om de macht van het hooggerechtshof in te perken. En ja, ik was één van hen en zal u hier mijn indrukken weergeven.

Laat ik voorop stellen dat ik niet zo snel naar een demonstratie ga. Ooit in 2011 heb ik een aantal keren meegedaan aan de demonstratie tegen de hoge voedselprijzen in Israel, waar uiteindelijk een half miljoen mensen aan meededen met als resultaat dat de prijzen toen iets werden verlaagd en stijging uit den boze was voor een aantal jaar.

Zaterdagavond ben ik dan toch naar de demonstratie in Tel Aviv gegaan. De demonstratie, georganiseerd door de oppositiepartijen in Israel, was gericht tegen de plannen van Netanyahu om de macht van het hooggerechtshof (Supreme court) in te perken, dat heeft mede te maken met zijn verzet tegen mogelijke vervolging wegens corruptie.

Waarom vind ik het belangrijk hier tegen te demonstreren? Israel heeft geen grondwet, dus is het hooggerechtshof de enige instantie waar nieuwe wetten kunnen worden getoetst. In de plannen van Netanyahu zal dit niet meer kunnen en zal een commissie uit de Knesset nieuwe wetten gaan keuren. Je krijgt dan de situatie vergelijkbaar met “de slager die zijn eigen vlees keurt”.

Velen zijn bang dat dit het einde van Israel’s democratische staat betekent en vergelijken het met de situatie van Erdogan in Turkije. Velen demonstranten droegen daarom een Turkse Fez. Ik deel die angst en daarom was het voor mij een reden aan die demonstratie deel te nemen.

Ik zag rond mij mensen met een keppeltje, seculaire mensen, oud en jong, rijk en arm. Mensen die allen bezorgd waren over het uiteenvallen van Israel als democratische staat, mensen die bereid waren op een warme zaterdagavond met ruim honderdduizend bij elkaar te komen om hun stem te laten horen.

Ik sprak met verschillende demonstranten. Met bejaarden, met jonge mensen, mensen met een keppeltje op, mensen uit het noorden en het zuiden van Israel. Iedereen had dezelfde reactie “wij moeten de plannen van Netanyahu stoppen” .

Iedereen was bezorgd over het uiteenvallen van de rechtstaat die Israel is, en dat alleen om Netanyahu te beschermen tegen een eventuele vervolging.

Ik was ontroerd door het zien van zovelen die opkwamen voor de rechtstaat die Israel (nu nog) is. Mensen die bereid waren ruim 1 1/2 uur in de hitte te demonstreren. Het gaf een gevoel van saamhorigheid, het gevoel van verdedigen van de rechtstaat.

Als zovelen uit het hele land naar Tel Aviv komen om te demonstreren en bereid zijn alles te doen om de rechtstaat te beschermen, dan moet dat toch een duidelijk signaal naar Netanyahu zijn om te stoppen met zijn plannen de rechtstaat om zeep te helpen om zijn eigen huid te redden. Als je namelijk zeker weet dat je niets fout hebt gedaan, hoef je geen ingewikkelde constructies uit te halen om het hooggerechtshof min of meer op te heffen.

Ik kan u dan ook verzekeren dat ik bij een volgende demonstratie weer aanwezig zal zijn, want het einde van de rechtstaat zou ook het einde betekenen van mijn verblijf in dit prachtige land met al die prachtige en lieve mensen.

Steun joods.nl en doe een donatie: Klik hier

Advertentie (4)