Nieuwe verkiezingen in Israel op 17 september 2019

De politieke crisis in Israel is op haar hoogtepunt, waardoor de Israelische bevolking op 17 september opnieuw naar de stembus moet gaan.

Netanyahu wilde voorkomen dat iemand anders door president Rivlin werd benoemd een regering samen te stellen. Of dat nu Benny Gantz van Blue & White of Gideon Sa’ar van de Likoed zou zijn. Benjamin Netanyahu wil opnieuw premier worden en liet daarom de stemming doorgaan waarbij de Knesset zichzelf zou ontbinden.

Natuurlijk beschuldigde Netanyahu Yisrael Beitenu-leider Lieberman ervan deze chaos te hebben veroorzaakt, en behoort Lieberman nu ook tot “het gevaarlijke linkse kamp”.

Lieberman zegt op zijn beurt dat zijn belangrijkste eis, namelijk dienstplicht voor ultra-orthodoxe jongelui, vanaf het begin van de onderhandelingen bekend was. Hij doelde daar bij mede op het wetsvoorstel wat 10 maanden geleden in eerste stemming door de Knesset was aangenomen. De ultra orthodoxe partijen zijn hier fel tegen gekant en willen een gewijzigd wetsvoorstel. Netanyahu kon niet anders dan daarmee akkoord gaan. Waardoor de crisis was geboren.

Voorafgaand aan de stemming gisteravond in de Knesset, het Israelisch parlement, probeerde Netanyahu alsnog een meerderheidscoalitie samen te stellen. Hij probeerde de Arbeiderspartij en sommige leden van Blue & White te paaien met ministersposten, diplomatieke posten, wetswijzigingen en zelfs het presidentschap, zolang ze maar in zijn coalitie zouden plaats nemen. Uiteindelijk kreeg hij van iedereen duidelijk NEE te horen en zat er voor hem niets anders op de Knesset te laten stemmen om zichzelf te ontbinden.

De Knesset was amper een maand geleden aangetreden, er zijn zelfs een twintig tal Knessetleden die hun maidenspeech nog niet hebben kunnen houden.

Wat zijn nu de mogelijke gevolgen? De verkiezingen vinden plaats op 17 september aanstaande. De maand van joodse feestdagen begint op 29 september, hetgeen normaal gesproken inhoudt dat er voor eind oktober geen nieuwe regering zal zijn.

Daarbij komt dat de hoorzitting over de corruptiezaken waarvan Netanyahu wordt verdacht op 2 en 3 oktober voorkomen. Netanyahu heeft dus geen tijd om de wet aan te passen, waardoor hij immuun voor vervolging zal worden. Ook de geplande wet om de macht van het Surpreme Court te beperken moet hij in de bureau la houden.

Daarnaast zal de politieke situatie ook mogelijk gevolgen hebben voor de presentatie van Trump’s vredesplan. Zoals bij de vorige verkiezingen van 9 april lijkt het niet waarschijnlijk dat Trump het vredesplan vóór de nieuwe verkiezingen zal presenteren om niet van inmenging in de Israelische verkiezingen te worden beschuldigd.

Al met al is Israel in een situatie terecht gekomen waarbij ego’s, eigen belang en orthodoxie méér tellen dan de wil van de Israelische kiezers. Een situatie waar niemand op zat te wachten.

Hoe de Israelische bevolking hierover zal denken zullen we bij de volgende verkieizngen zien.

Advertentie (4)