Memorabele momenten van het Eurovisiesongfestival in Israel

Het Eurovisie Songfestival is achter de rug. Duncan Lawrence heeft gewonnen (mazzaltov!) en we kunnen weer overgaan tot de orde van de dag. Maar niet totdat we een aantal memorabele momenten van het songfestival in Tel Aviv nog even de revue laten passeren.

Want laten we eerlijk zijn. De manier waarop Israel het songfestival heeft georganiseerd verdient een grote pluim, of zoals we in het Ivriet zeggen “Kol HaKoved”. Dat geldt zeker niet in de laatste plaats voor de presentatie en het decor tijdens de “grand final”.

Maar dan nu wat momenten die we zeker niet zullen vergeten.

1. Madonna nam Israel stormenderhand, maar deed dat op de verkeerde wijze.

Er waren vreugdekreten te horen in het hele land toen eindelijk werd bevestigd dat Madonna inderdaad zou optreden, maar deze werden helaas vervangen door tranen toen ze daadwerkelijk het podium betrad. Niet alleen was haar live optreden veel minder dan je van de de “Queen of Pop” zou mogen verwachten, maar Madonna’s back-up dansers veroorzaakten veel opschudding toen ze de Israëlische en Palestijnse vlaggen presenteerden, in strijd met alle Eurovisie Songfestival regels. Het werd dus niet de grote finale waar iedereen op hoopte. Ook zong ze volgens velen vals.

2. Israelische gehandicapten band Shalva veroverde de wereld

In tegenstelling tot het optreden van Madonna was het optreden van de Shalva band een groot succes. Wat zeg ik: De Shalva band veroverde de wereld.

De groep, bestaande uit jongeren met een handicap, lieten mensen over de hele wereld huilen met hun prachtige vertolking van “A Million Dreams” tijdens de pauze van de tweede halve finale afgelopen donderdagavond. Zij bewezen daarmee dat niets je in de weg hoeft te staan om je doel te bereiken, geheel in overeenstemming met het motto van het Eurovisie dit jaar, namelijk “Dare to Dream”.

3. Het emotionele optreden van Kobi Marimi

Kobi had in Israel veel kritiek over zich heen gekregen over de wijze waarop hij de ballade “Home” vertolkte. Maar hij deed het op een fantastische wijze. Aan het einde van zijn krachtige vertolking van zijn ballade ‘Home’ werd het Kobi allemaal teveel en barstte hij in huilen uit, schijnbaar overweldigd door de omvang van de gebeurtenis en misschien zelfs met opluchting dat de hele beproeving eindelijk voorbij was. Een echte lieverd.

4. Israël in de schijnwerpers van het Eurovisie Songfestival met de ‘postkaarten’ 

Het is een Eurovisie-traditie voor het gastland om zichzelf te presenteren in korte videoclips, waarin de deelnemende artiesten een voorproefje geven van hun liedjes voor hun live-optredens in de wedstrijd. De adembenemende landschappen, steden en monumenten van Israël op de achtergrond stalen de show terwijl de deelnemers zongen, schuifelden en draaiden.

5. Netta Barzilai, Israel’s andere Wonder Woman

Het was me het jaartje wel voor Netta Barzilai, de winnares van het Eurovisie Songfestival van vorig jaar. Alle gekte bereikte zijn hoogtepunt met Barzilai’s uitvoering van haar hit “Toy” deze week. Zo herinnerde iedereen eraan hoe geweldig ze is. Niet alleen als een performer, maar ook als een positief rolmodel voor jonge meisjes in Israël en wereldwijd.

6. Tel Aviv was in ‘party mode’

Zoals iedereen die de afgelopen week in Tel Aviv was je kon vertellen is Tel Aviv de “feest hoofdstad van Israël”. De stad was in ‘party mode’. Straatfeesten, concerten en barretjes op de stoepen. De straten waren vol met gelukkige locals en toeristen die genoten van wat de stad de klok rond te bieden heeft.

Een hoogtepunt van deze feestweek was White Nights, een evenement dat de hele nacht plaatsvond. Gewoonlijk vind het ieder jaar eind juni plaats, maar het was vervroegd om iedereen die in Tel Aviv was voor het Eurovisie Songfestival te laten meegenieten.

7. Dana International

De ultieme diva van Israël, Dana International. Zij heeft zichzelf overtroefd en verspreidde de boodschap van de liefde, acceptatie en diversiteit tijdens haar optreden in de halve finale op dinsdagavond. Ze zong toen “Just the way you are”, een boodschap van liefde voor iedereen die elkaar lief heeft ongeacht je geaardheid. Het publiek, over ter wereld, loofde de promotie van het Israëlische Eurovisie Songfestival met de boodschap dat liefde, liefde is. Niet alleen tijdens het optreden van Dana International, maar ook door de LGBTQ-waardige momenten gedurende de week.

Advertentie (4)