Israëlische wetenschappers brouwen bier uit ‘de oudheid’ met 3.000 jaar oud gist

Met behulp van gist dat duizenden jaren lag te slapen, heeft een team van Israëlische biologen, archeologen en bierproducenten met succes het bier gebrouwen dat Goliath mogelijk heeft gedronken toen hij op weg was naar een jonge herder genaamd David. En ervan uitgaande dat de financiering van het zaaigoed is veiliggesteld, zal het brouwsel binnenkort ook in de supermarkt liggen.

In een meerlagig, interdisciplinair langetermijnexperiment isoleerden wetenschappers zes giststammen uit 21 scherven van bier of wijnschepen die waren opgegraven uit vier oude plaatsen in het Heilige Land. Eens bevolkt door Filistijnen, Kanaänieten, Egyptenaren of Judeeërs, omvatten de vier plaatsen bijbels Tell es-Safi / Gath (ca. 850 v.Chr.), Bronstijd En-Besor in de Negev en een Egyptische brouwerij in de Ha-Masgerstraat van Tel Aviv (beide omstreeks 3100 vGT) en Ramat Rachel in Jeruzalem (ca. 8 tot en met 4e eeuw v.Chr.).

Na DNA-sequentie en andere hightech medische beeldvormings- en identificatiemethoden, werden de zes geïsoleerde stammen van levensvatbare gist met succes gerevitaliseerd en gebruikt om drinkbare ‘oude bieren’ te brouwen. Elk brouwsel had verschillende aroma’s, afhankelijk van de giststam, volgens het recente collegiaal getoetste mBio-tijdschrift “Isolatie en karakterisering van levende gistcellen uit oude schepen als hulpmiddel in de bio-archeologie.”

Het experiment werd geïnitieerd door Dr. Ronen Hazan, een microbioloog van het Institute of Dental Sciences and School of Dental Medicine van de Hebrew University en zijn bioloog-collega Michael Klutstein, naast brouwmeester Itai Gutman, die toentertijd een brouwerij in Jeruzalem bezat.

Uiteindelijk groeide de scope van het project uit naar archeologen en andere wetenschappers van de Hebrew University, de Israel Antiquities Authority, Tel Aviv University en Bar-Ilan University.

Lees het hele verhaal in de Times of Israel