Wonderkind Lahav Shani volgt beroemde Zubin Metha op als chef dirigent van Israel Philharmonic Orchestra

Toen Zubin Mehta in 1969 toetrad tot het Israel Philharmonic Orchestra, was Lahav Shani nog niet eens geboren. Nu, op 30-jarige leeftijd, staat het Israëlische wonderkind uit Tel Aviv klaar om zijn mentor op te volgen aan het roer van de veelgeprezen Israel Philharmonic Orchestra.

In de schoenen van een geliefde levende legende stappen lijkt geen eenvoudige taak. Maar Shani omarmt het en noemt het een “eer” en belooft zijn eigen kenmerkende aanraking en hoge verwachtingen te stellen aan een instelling die algemeen wordt gezien als een nationale schat.

Mehta, 83, is van plan om eind dit jaar na het orkest 50 jaar als dirigent te hebben geleid af te treden.  Sinds 1981 draagt hij de titel “music director for life” . De uit India afkomstige maestro heeft met het Israel Philharmonic Orchestra duizenden optredens op vijf continenten gegeven. Hij heeft ook honderden uitvoeringen in stints gehad als de muziekdirecteur bij de Montreal Symphony, Los Angeles Philharmonic en het New York Philharmonic Orchestra, en tal van gastoptredens met symfonie orkesten wereldwijd.

Shani’s carrière begon te stijgen nadat hij in 2013 de prestigieuze Gustav Mahler Conducting Competition in Duitsland won. Dat leidde tot tal van gastoptredens overal ter wereld, waaronder regelmatige optredens met de Israel Philharmonic. Momenteel is hij ook de belangrijkste gastdirigent van het Weens Symfonieorkest en chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij wordt de muziekdirecteur van de Israel Philharmonic Orchestra in 2020.

Lees hier verder dit bijzondere verhaal