Uit Israel afkomstige draagbare sensor helpt hooikoorts patienten

Het voorjaar is niet voor iedereen een mooie tijd,  omdat het stuifmeel dat met de bloemen wordt meegevoerd, kan leiden tot een toename van ademhalingsaandoeningen, waaronder astma, schrijft de Times of Israel.

Luchtwegaandoeningen treffen honderden miljoenen mensen wereldwijd en volgens een onderzoek van het Forum of International Respiratory Societies hadden 334 miljoen mensen in 2017 last van astma.

Om patiënten met hooikoorts en astma te helpen, heeft het Israëlische bedrijf Resmetrix Medical een apparaat ontwikkeld dat patiënten met ademhalings problemen de mogelijkheid biedt om thuis hun toestand te controleren, zodat ze vroege tekenen van verslechtering kunnen detecteren en verslechtering en in sommige gevallen, ziekenhuisopnames kunnen voorkomen.

Resmetrix heeft een unieke rekbare sensor ontwikkeld die nauwkeurig en continu het ademhalingspatroon van de drager bewaakt. Het apparaat is een borstriem die draadloos verbinding maakt met een smartphoneapplicatie met cloudgebaseerde analyse.

“We proberen patiënten met luchtwegaandoeningen te monitoren “om vroegtijdige tekenen van verslechtering van hun ademhalingsstatus te detecteren, waardoor artsen hen sneller kunnen behandelen en mogelijk de noodzaak tot hospitalisatie en de kosten met betrekking tot complicaties elimineren, zegt Resmetrix.

De sensor houdt het ademhalingspatroon bij en detecteert ontwikkelingen zoals veranderingen in de borstomtrek en andere parameters zoals “relatief ademvolume”, het luchtvolume in de longen op verschillende momenten van de ademhalingscyclus, samen met hartslag en lichaamstemperatuur. Aangezien ademhalingspatronen per persoon verschillen, vergelijken de door het bedrijf ontwikkelde AI-algoritmen de metingen met de originele basislijn van de patiënt.

De sensor is verbonden via Bluetooth met een smartphone en “de app zal interactieve feedback geven aan de patiënt over zijn ademhalingsstatus”. De kleur groen betekent normaal, oranje betekent dat patiënten beginnen te verslechteren en rood geeft aan dat hun toestand ernstig is.