Wapenstilstand is om 04.30 uur ingegaan, IDF kon de klus niet afmaken

Vanochtend om 04.30 is een wapenstilstand van kracht geworden met de terroristen uit Gaza.  De wapenstilstand kwam tot stand door bemiddeling van de UN, EU en Egypte – die in Cairo met Hamas, Islamitische Jihad en Israel bij elkaar waren gekomen.

De IDF heeft hierdoor de klus niet kunnen afmaken om voor eens en altijd rust te creëren in het zuiden van Israel. Het schijnt dat doorgaan van het Eurovisie Songfestival voor Netanyahu belangrijker was. Deze beslissing komt hem nu op grote kritiek te staan, zowel van leden van zijn eigen Likud partij als ook de oppositie.

Gideon Sa’ar, Knessetlid en Netanyahu’s grootste concurrent binnen de Likoed was heel duidelijk: “The ceasefire, and the circumstances it was reached under, has no gains for Israel”.

In de 48 uur dat de gevechten hebben geduurd zijn er 690 raketten vanuit Gaza op Israel afgevuurd, heeft de Iron Dome 240 raketten onderschept gericht op huizen en strategische installaties, zijn er 4 Israeli’s gedood en ruim 234 gewond geraakt. In Gaza zijn er 23 doden gevallen.

De IDF heeft in totaal 350 doelen in Gaza aangevallen, waaronder raketlanceerinstallaties, commando- en trainingscentra, wapenopslagplaatsen en observatieposten.

Dit zal echter onvoldoende zijn is de algemene verwachting. Het recente verleden heeft bewezen dat iedere keer wanneer een wapenstilstand was bereikt enige tijd later Hamas en Islamitische Jihad met nieuwe eisen komen en deze kracht bijzetten door raketten af te buren en ballonnen met explosieven naar Israel te sturen.

Het is dan ook jammer dat de regering Netanyahu het Eurovisie Songfestival belangrijker vinden dan het volledig beëindigen van het Gaza conflict.

Lees verder: Israëliërs openen hun deuren voor inwoners uit zuid israel

Advertentie (4)