Israeli’s openen hun deuren voor inwoners uit zuid-Israel

Een staakt-het-vuren trad op maandagochtend in werking dat hopelijk het einde betekent van de laatste ronde van geweld aan de grens met Gaza. Dit zorgde voor verlichting van de spanningen voor ruim 1 miljoen Israeli’s in het zuiden van Israel.

Langzamerhand gaan de scholen in zuid-Israel weer open gaan en keert het normale leven terug, na een weekend waarin veel inwoners zich schuil hielden in schuilkelders. Bij de raketten aanvallen vanuit Gaza werden bijna 700 raketten op Israel afgevuurd, vielen vier Israelische doden en raakten meer dan 234 Israeli;ss in meer of mindere mate gewond.

Vanuit heel Israel kwamen berichten van privé personen, gemeenten, clubs en organisaties die aanboden het leven van de inwoners van zuid-Israel te verlichten.

In het noorden bijvoorbeeld, heeft de stad Haifa een callcenter opgezet om als coordinator op te treden tussen lokale gastgezinnen en families uit het zuiden, die een nacht in het noorden willen doorbrengen. Ook het naburige Krayot, evenals bijvoorbeeld Rishon LeZion, kwamen met vergelijkbare acties opgang. Zelfs kleine gemeenschappen, zoals mini-dorpje Nirit, lieten tieners van de padvinderij uit het zuiden overkomen.

Het stadhuis van Jeruzalem nodigde Israëliërs uit die binnen 40 kilometer van de grens met Gaza wonen om tijdens het weekend gratis culturele plekken te bezoeken. Zoals bijvoorbeeld het Israel Museum, Bible Lands Museum en wetenschapsmuseum Bloomfield, evenals de Jeruzalem Cinematheque en vele andere theaters. Lokale dansgezelschappen Vertigo en Jerusalem Dance Theatre boden gratis danslessen aan inwoners van het zuiden aan.

Op een vergelijkbare manier heeft de Autoriteit voor Natuurparken van Israël zijn natuurreservaten en campings gratis geopend voor inwoners van Israelische gemeenschappen aan de grens met Gaza, hetzelfde wat ook werd gedaan door de autoriteiten van plaatsen aan het Meer van Tiberias.

Duizenden particulieren uit heel Israel nodigden inwoners van zuid-Israel uit bij hen thuis te komen overnachten. Sociale netwerken staan vol met zulke individuele initiatieven.

In tijden van nood staat de Israelische samenleving eensgezind op om hulp te bieden aan zij die het nodig hebben.

Advertentie (4)