Yom Ha’atzmaut, de dag waarop Israel 71 jaar wordt

Donderdag 9 mei, Yom Ha’atzmaut, Israels Onafhankelijkheidsdag,  de dag waarop Israel 71 jaar wordt. In Israel in dag die niet ongemerkt voor bij gaat. Straten, pleinen, gebouwen, alles is versierd met blauw-witte vlaggen en vlaggetjes.

Om 20.00 uur woensdagavond gaat Yom HaZikaron over in Yom Ha’atzmaut. Natuurlijk met een root spektakel in Jeruzalem op Mount Herzl. Maar daarnaast heeft ieder dorp, ieder stad, iedere kibboets een grote vuurwerkshow waar duizenden mensen op af komen.

Eigenlijk is het vuurwerk een startsein voor grote feesten waarbij overal in Israel artiesten optreden en er op straat gedanst wordt, dit gaat tot diep in de nacht door.

De volgende dag, dus donderdag, ja dan is er de fly over. Over heel Israel vliegt de IAF, Israels luchtmacht met alle type vliegtuigen, ook ElAl doet mee en natuurlijk de brandweer met blusvliegtuigen.

Er is een timetable waarop iedereen kan zien hoe laat de toestellen overkomen. Natuurlijk wordt er laag gevlogen, want je moet het wel goed kunnen zien. Mensen staan te juichen, applaudisseren, want iedereen is trots op de luchtmacht en het leger.

Voor de kust van Tel Aviv, Haifa en Eilat blijft het niet bij een fly over, daar verschijnt ook de marine en worden allerlei stunts uitgehaald.

Door het hele land zijn trouwens leger bassisen en leger museums open en te besoeken. Iets waar honderduizenden ieder jaar weer gebruik van maken.

En dan, ja, dan is de middag daar en wordt heel Israel één grote open barbecue plaats. Nu is het in Israel zo dat je op de meeste openbare plekken je bbq mag aansteken, op Yom Ha’atzmaut is er vaak te weinig plek dus wordt het ook op straat of op een plein gedaan.

Families en vrienden komen bij elkaar eten , drinken , en iedereen heefteen fantastische tijd.

Maak U niet bezorgd, ook ik ga naar een bbq, deze keer in Park HaYarkon in Tel Aviv. En ja er is sprake van één grote blauwe walm, en ja je ruikt het verschroeide vlees waar je ook gaat of staat. Maar wat geeft het, Israel is jarig . Mazzaltov.

De video geeft een impressie van de fly over in 2018 boven Tel Aviv .

 

Advertentie (4)