Yom Hazikaron, de dag waarop Israel de gevallenen herdenkt, een persoonlijke noot

Vanavond om 20.00 uur zal gedurende 2 minuten het luchtalarm klinken en komt Israel twee minuten tot stilstand als Yom Hazikaron begint, de dag waarop Israel haar gevallenen herdenkt, soldaten als ook mensen die door terreur om het leven kwamen.

Het afgelopen jaar overleden 40 veteranen als gevolg van verwondingen die ze ooit hadden opgelopen, en sneuvelden 56 soldaten, waardoor het aantal gesneuvelden uitkomt op 23.741.

Morgen, 8 mei, klinkt om 11.00 uur opnieuw voor 2 minuten het luchtalarm en komt Israel opnieuw tot stilstand. Op Mount Herzl en andere militaire begraafplaatsen in Israel zullen op dat moment honderdduizenden mensen bij de graven staan.

Ik heb dat al heel veel keren op Mount Herzl in Jeruzalem meegemaakt en iedere keer opnieuw een indrukwekkende en emotionele ervaring. De stilte die gedurende 2 minuten op Mount Herzl valt , waar honderdduizenden rouwende mensen bij elkaar zijn , is iedere keer weer één van de meest indrukwekkende momenten die ik meemaak.

Je voelt op dat moment de saamhorigheid, het één zijn met elkaar, het met elkaar delen van verdriet.

Morgen zal voor mij de eerste keer zijn dat ik zonder mijn in september 2018 geliefde daar zal zijn, en samen met haar familie Emanuel Moreno Z.L. ( zoon van haar broer) zal herdenken, in 2006 omgekomen tijdens een missie buiten de grenzen van Israel.

Gebruikelijk is dat na de 2 minuten stilte iedereen naar het huis van de ouders gaat daar de foto’s bekijkt, over Emanuel praat en herinneringen ophaalt. En zoals gebruikelijk in Israel is er veel eten.

 

Advertentie (4)