De politieke situatie in Israel. Netanyahu strooide met ministersposten, Liberman wil best premier worden

 

Voorlopig heerst er nog chaos in het politieke landschap van Israel. Netanyahu bleek afgelopen week met ministerposten te hebben gestrooid in een poging alsnog een meerderheidsregering te vormen, terwijl Liberman afgelopen zaterdagavond op tv zei “niet uit te sluiten dat hij ooit premier zal worden”. 

In een poging Labor in de regering te krijgen en zo een meerderheid regering te presenteren hadden Netanyahu en Labor leider Gabbay allerlei nieuwe ministeries verzonnen.

Zo zou voormalig Labor leider Shelly Yachimovich, minister worden van een nieuw ministerie dat communicatie, de cultuurportfolio en de verantwoordelijkheid voor seculiere pre-universitaire programma’s en jeugdbewegingen zou combineren.

Itzik Shmuli, die leider was van de sociale protestbeweging van 2011, kreeg het Social Welfare Ministerie aangeboden, terwijl Tal Russo, die naar verluidt Gabbay naar de besprekingen had vergezeld, onder-minister van Defensie zou worden onder Netanyahu.

Gabbay zelf zou de het ministerie van financiën krijgen, hoewel Netanyahu diezelfde baan al aan Kulanu-leider en de huidige minister van Financiën Moshe Kahlon had beloofd.

Volgens sommige rapporten bood Netanyahu ook ondersteuning aan veteraan Labour-lid Amir Peretz als de volgende president van Israël wanneer de termijn van Reuven Rivlin eindigt.

Dit alles onder de voorwaarde dat Labor wetgeving zou steunen waarbij Netanyahu immun voor vervolging zou worden.

De deal met Netanyahu-Gabbay mislukte uiteindelijk echter nadat het nieuws over de gesprekken bekend werd en de Labor Knessetleden  Yachimovich, Peretz, Shmuli en Stav Shaffir  de bijeenkomst met Netanyahu verwierpen en Gabbay woedend veroordeelden.

Yisrael Beytenu, partijleider Avigdor Liberman, ontkende zaterdag een ‘vendetta’ te hebben tegen premier Benjamin Netanyahu, maar sluit niet af hem op te volgen.

“Wij zijn absoluut voor een rechtse regering. Het kan me niet schelen wie het leidt, “zei Liberman. “Maar we zullen niet instemmen met een ultra-orthodoxe regering. “Ik heb geen persoonlijk probleem met Netanyahu,  Dit is geen vendetta, voegde hij eraan toe.

Liberman sloot zaterdag niet volledig uit ooit een gooi te doen naar het premierschap, maar bagatelliseerde het ook. “Ik zie mijzelf geen premier worden maar als we genoeg stemmen hebben en een grote partij worden dan sluit ik het premierschap niet uit, aldus Liberman.

Netanyahu ondertussen denkt er over na zijn huidige, wat in Nederland heet demissionaire regering over hoop te gooie. Hij wil af van minister van Onderwijs Bennett en als minister van justitie Shaked niet bij de Likud komt kan ook zij vertrekken.

Daarnaast overweegt hij om de, van oorsprong uit Rusland afkomstige minister van milieu Ze’ev Elkin , als minister van Immigratie en Absorptie te benoemen om Likud te helpen stemmen te trekken van de Russisch sprekende Israëli’s tijdens de verkiezingen van 17 september.

 

Advertentie (4)