IDC uit Herzliya begint een regionaal centrum voor ondernemerschap op in Cyprus

Toen Prof. Uriel Reichman 25 jaar geleden het Interdisciplinair Centrum (IDC) Herzliya oprichtte, werd in het handvest verklaard dat Israëls eerste non-profit, privé-instelling voor hoger onderwijs haar studenten zal opleiden in vrijheid van denken en leiderschap en zal werken om joodse en niet-joodse studenten aan te trekken van over de hele wereld, aldus een artikel in de Times of Israel

Het handvest verklaarde ook dat het zou werken om “de muren van vijandigheid” in het Midden-Oosten te verlagen, studenten van alle religies uit het gebied en de wereld te ontvangen en naar vrede te streven. Dit alles in de tijdgeest van 1994 toen Israel een vredesakkoord met Jordanie tekende en de gesprekken om te komen tot het “Oslo akkoord”in volle gang waren.

“In die 25 jaar hebben we alles wat we hebben gepland afgevinkt”, zegt Reichman, 77, de president van IDC, in een interview vanuit zijn kantoor op de campus in Herzliya. Het enige dat de privéschool niet had vervuld, zei hij, was zijn droom om een ​​rol te spelen in regionale vrede omdat alle pogingen om tot een overeenkomst met de Palestijnen te komen tot nu toe zijn mislukt.

Maar nu, zegt Reichman, zal het IDC hopelijk in staat om die rol ook af te vinken . De universiteit is van plan een nieuwe, particuliere non-profit-innovatie- en ondernemerschapsacademie op te zetten in de kustplaats Paphos, op Cyprus, met de zegen van burgemeester Phedonas Phedonos.

“De gemeente heeft ermee ingestemd dat we de faciliteit kunnen bouwen en opzetten en zal het,  naar we hopen, een studiecentrum worden voor alle landen van het oostelijke Middellandse Zeegebied,” zei hij, verwijzend naar Cyprus, Griekenland, Israël, Egypte, Jordanië en de Palestijnen, evenals “wie dan ook zou willen komen, iedereen is welkom”.

Volgens een rapport van Start-Up Nation Central (SNC) en PwC Israel, heeft de zogeheten Startup Nation wereldwijd onderscheid gemaakt dankzij de technologieën en startups die binnen zijn grenzen zijn ontstaan. Er zijn meer dan 6600 startups in de kleine en verbonden economie van Israël, 14 keer de concentratie van startups per hoofd van de bevolking in Europa. Israel staat op de eerste plaats op de eerste plaats in R & D-uitgaven per BBP en trekt het hoogste percentage durfkapitaalfinanciering per hoofd van de bevolking ter wereld aan,  ongeveer $ 674 per hoofd van de bevolking in 2018.

Volgens hetzelfde rapport zijn er 539 multinationale ondernemingen uit 35 landen die actief zijn in het technische ecosysteem van Israël. Deze bedrijven zien de “start up nation” als een go-to-place voor nieuwe ideeën en ondernemerscultuur. 

De hoop van Reichman is om MA-programma’s op te zetten met de beste mensen uit Israël en het buitenland om les te geven in het nieuwe centrum, onder meer over AI, big data en de kruising van wetgeving en technologie. Het centrum gaat ook in op de belangrijkste problemen waarmee het Midden-Oosten wordt geconfronteerd, zoals onderwerpen over water-, voedsel- en landbouwbeheer, zonne-energie en olie en gas.

Paphos Airport ligt op slechts 40 minuten vliegen van Israël, zei hij, waardoor het gemakkelijk voor de faculteit uit Herzliya is om les te geven in de nieuwe faciliteit op Cyprus.