Frankrijk moet Israëlische wijn uit nederzettingen etiketteren, aldus EU-advocaat-generaal

Waar bemoeien ze zich mee, die EU advocaten. Vergeten dat de Westbank in 1948 bezet werd door Jordanie nadat eerder het grootste gedeelte aan Israel was toegewezen?

De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie heeft donderdag zijn juridische mening vrijgegeven dat de beslissing van het Franse Hof van 2018 om wijnflessen die in de Joodse Westbank-nederzettingen zijn geproduceerd niet te markeren, ongeldig is, aldus Haaretz.

De juridische adviezen van de advocaat-generaal zijn raadgevend maar zetten meestal de toon gezet de EU staten. 

Mocht het EHJ de mening van de advocaat-generaal volgen, dan zou dit betekenen da de handhaving in de hele Europese Unie moet worden opgevolgd.

De advocaat-generaal merkte op dat de EU-wetgeving vereist dat een product dat is gemaakt op een grondgebied dat sinds 1967 door Israël is veroverd, wordt gemarkeerd als geproduceerd in de nederzettingen.

In 2018 accepteerde een Franse rechtbank het verzoek van de Psagot wijnmakerij om de EU-richtlijn niet af te dwingen om producten die in de nederzettingen zijn vervaardigd te markeren. Volgens de richtlijn moet de consument expliciet worden geïnformeerd over producten die op de Westelijke Jordaanoever zijn gemaakt.

Psagot beweerde dat het merken van de producten in strijd is met de lokale grondwet. De rechtbank aanvaardde dit verzoek, maar beval dat het Hof van Justitie het besluit zou herzien, aangezien Frankrijk onderworpen is aan de EU-wetgeving.