Milk & Honey is Israël’s eerste whisky distilleerderij

In 2013 besloten de jonge hi-tech ondernemers Gal en Lital Kalkshtein hun droom waar te maken om met een wereldklasse Israëlische Single Malt Whisky te komen.

Om die droom te doen uitkomen bundelden ze hun krachten met de inmiddels overleden Dr. Jim Swan, een wereldberoemde meester distilleerder, die verschillende toonaangevende distilleerderijen in de wereld heeft geadviseerd.

Hij diende als professionele consultant en leidde Gal en Lital gedurende het hele start proces, formuleerde het recept, specificeerde de uitrusting en selecteerde de grondstoffen. De meest geavanceerde apparatuur werd gekocht en de beste grondstoffen.

Het belangrijkste voor Gil en Lital was dat de distilleerderij werd gebouwd in het hart van Tel Aviv, het culturele en culinaire centrum van Israël, “the city that never sleeps”. En dat is gelukt. In het zuiden van Tel Aviv, tegenover het Bloomfield Stadion, de thuishaven van Maccabi Tel Aviv, werd een pand omgetoverd in een grote distilleerderij met bezoekerscentrum. 

De distilleerderij is niet ver van de vele cocktailbars die Tel Aviv rijk is, waaronder The Whiskey Bar & Museum in het Sarona complex, waar niet minder dan duizend soorten whisky zijn te proeven.

Door de hoge temperaturen en vochtigheid van het Israëlische klimaat gedurende het grootste deel van het jaar, kan de whisky relatief snel rijpen, zodat hij zelfs als hij 3 of 4 jaar oud is, veel volwassener en complexer is dan zijn leeftijd, iets wat zelfs de grootste whisky experts ter wereld verraste.

Daarnaast is Israël gezegend met vier verschillende klimaatzones, waardoor er ruimte is om te experimenteren. Een fascinerende “speeltuin” is beschikbaar met een verscheidenheid aan mogelijkheden voor whisky veroudering, zelfs buiten de vatenkamer van de distilleerderij: van het bergachtige Safed tot de zwoele Beit Shean vallei, van de heuvels van Jeruzalem tot de Negev-woestijn en de Dode Zee.

Ik heb in de distilleerderij een paar uur rondgelopen en was verrast door de professionaliteit, maar vooral, als whisky liefhebber, door de heerlijke geur van al die verse granen.

De eerste commerciële whisky zal november dit jaar op de markt verschijnen, niet alleen in Israël, maar ook in Europa en de USA.

Op dit moment maakt en verkoopt Milk & Honey gin in verschillende smaken.

Zo is er de Levantine gin, 100% pure gemoute gerst die in eigen beheer gepureerd wordt en in de eigen “pot” wordt gedistilleerd. Na distillatie wordt er Juniper hop en botanicals aan toegevoegd. Daarna wordt er met de hand kruiden aan toegevoegd, afkomstig van de Levinsky-spice-markt in Tel Aviv, zoals origanum syriacum, citroenschillen, sinaasappel, kamille, citroen-verbana, kaneel en zwarte peper. Maar er zijn ook andere soorten, zoals de Roots Herbal liqueur en Young Single malt.

Ik heb het proces met verbazing mogen volgen en ben onder de indruk van de professionaliteit van deze groep jonge whisky en gin enthousiasten, die toch maar mooi Israël op de whisky en gin kaart hebben gezet.

Het is mogelijk een tour te boeken met na afloop een proeverij of zelfs een workshop bij te wonen. Via deze link vindt u alle informatie.

De Israelische whiskey te koop bij meer dan 70 slijterijen in Nederland, waaronder hier:

-2008, Wijn & Dranken, Haarlemmerdijk 59, Amsterdam
-Library of Spirits, Oude Binnenweg 111b, Rotterdam
-V.D. Heijden Wijn & Gedistilleerd, Kruisstraat 85, Eindhoven
-Drankenshop Bams, Markt 9, Maastricht
-Uw Slijter Stiekema, De Dam 6, Leek