Hoe een Libanese Druze een religieuze settler werd en nu in opdracht tekeningen maakt

Een Amerikaanse striptekenaar die ooit beroemd is geworden door het maken van onder meer Batman en Wonder Woman-covers, heeft een nieuwe roeping gevonden in het Heilige Land. Hij tekent het alledaagse goed en kwaad dat hij aan alle kanten ziet, volgens een artikel in Ynet.

Michael Netzer’s eigen leven is beladen met drama. Geboren als Mike Nasser met Amerikaans-Libanese Druzische ouders, was kunst een bevrijding voor hem van de polio tijdens zijn kindertijd. Hij werkte voor bedrijven waaronder Marvel en DC Comics. Ontdekte dat hij joodse wortels had en verhuisde naar Israël. Daar woont hij nu in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

Vloeiend in het Arabisch, Engels en Hebreeuws, schildert Netzer (63) portretten van superhelden in opdracht van een clientèle waarvan er ook Palestijnen onder zijn.

Ook gaat hij een paar keer per week naar Jeruzalem, waar hij voorbijgangers van allerlei rangen, standen én religies gratis tekent.

“Het is alsof mensen het interessantst is wat er is. Ik kijk naar het gezicht en ik zie. Weet je, God kijkt terug naar mij”. Endy Jber, een 24-jarige conservatieve moslimvrouw uit het Israëlische-Arabische dorp Abu Ghosh is het daarmee eens. Nadat ze zich door hem op straat in Jeruzalem had laten tekenen, beoordeelde ze het resultaat van de potloodschets en zei: “Hij is geweldig, hij drukt zijn ziel uit via de tekening”.

Lees hier het hele verhaal.

Advertentie (4)