Graven door het verkoolde wrak van de Carlebach moshav

“Het is een apocalyps,” zegt Zelda Burkey, 63, met een doordringende stem, toen we door de verkoolde overblijfselen van de eens zo mooie Moshav Mevo Modiin liepen. “Het is totale verlatenheid”, aldus JTA.

Eind vorige maand waren er door het extreem droge weer ruim 1.000 branden over heel Israël, maar niet een was zo intens als de vlammenzee die dit coöperatieve dorp verwoestte, 30 minuten ten zuidwesten van Tel Aviv. De brandweer- en reddingsdienst van Israël dacht eerst dat de brand in Mevo Modiin aanvankelijk door defecte elektrische draden was veroorzaakt, maar heeft nu vermoedens van brandstichting. De brand verwoestte minstens 40 van de 50 huizen van de gemeenschap

Mevo Modiin, in de volksmond bekend als de Carlebach Moshav, werd meer dan 40 jaar geleden opgericht door de overleden Amerikaanse rabbijn en songwriter Shlomo Carlebach en werd al snel bekend als een toevluchtsoord voor orthodoxe musici, kunstenaars en religieuze vrije geesten.

Zelda Burkey, een lerares Engels, oorspronkelijk afkomstig uit Brooklyn, woont hier al bijna vanaf het begin in hetzelfde huis .  Dat huis was vroeger een toevluchtsoord voor soldaten zonder familie in Israël, studenten die een tussen jaar hadden en mensen die moeilijke tijden doormaken. Vandaag is het huis een schelp. Bij de terugkeer naar haar huis voor de eerste keer sinds de brand,  in het gezelschap van een journalist van het Joods Telegrafisch Agentschap, deed Burkey alles om haar kalmte te behouden en door te spitten  en probeerde te zien wat er van haar bezittingen over was gebleven.

Een dikke laag as, gesmolten glas en metalen fragmenten bedekten de vloer van Burkey’s huis terwijl ze zich een weg probeerde te banen door de ruine van wat eens haar huis was.

Gekleed in een eenvoudige blauwe jurk en sandalen, haar gezicht besmeurd met roet, boog zich voorover en pakte een bijna onherkenbaar item op. “Dit is porcelijn wat ik op mijn bruiloft heb gekregen en dit is zilver van mijn grootouders.

Lees hier verder.

 

Advertentie (4)