IDF valt ondergrondse Hamas faciliteiten aan nadat twee raketten in zuid-Israel terecht kwamen

De IDF heeft afgelopen nacht ondergrondse Hamas faciliteiten aangevallen nadat Hamas & co twee raketten heeft afgevuurd op het zuiden van Israel. Gelukkig geen schade of gewonden.

Hamas zegt de raketten te hebben afgeschoten nadat Israel gisteravond had aangekondigd dat er niet meer gevist kan worden voor de kust van Gaza. Dit als reactie op de constante stroom ballonnen met brandende objecten en, zoals gistermiddag gebeurde, ballonnen met explosieven eronder.

Lees ook: Hezbollah plande enorme ‘game-changing’ aanvallen op Israëlische doelen wereldwijd

Hamas & co zeggen dat Israel zich niet zou houden aan de voorwaarden van de in mei overeengekomen wapenstilstand. Volgens de Israelische tv zender Channel 12, bevat de wapenstilstand de plicht van Hamas om gewelddadige incidenten langs de grens met Israel te stoppen, een bufferzone van 300 meter van de grens in te stellen, een einde te maken aan de lancering van brandballonnen naar Israëlische gemeenschappen langs de grens met Gaza en een stop op flotilla’s die proberen de maritieme grens tussen Gaza en Israël te doorbreken. Hamas houdt zich daar echter niet aan.

Als tegenprestatie breidde Israël de visserijzone uit en stemde ermee in om het cash-for-work-programma van de Verenigde Naties mogelijk te maken, meer civiele hulp toe te staan en onderhandelingen te openen over kwesties met betrekking tot elektriciteit, overtochten, gezondheidszorg en fondsen.

De bijna wekelijks March of Return demonstraties hebben ondertussen hun aantrekkingskracht verloren. Meer dan tweehonderd doden, duizenden gewond door kogels, arrestaties en mishandeling van Palestijnen door de Hamas veiligheidsdiensten tijdens de grens demonstraties hebben een negatief effect op de demonstranten gemaakt.

Dit is de reden waarom Hamas haar tactiek heeft veranderd sinds het begin van het jaar. De aanvallen op het veiligheidshek langs de grens door een massa van Palestijnen, is aanmerkelijk verminderd. Hamas gebruikt nu grenseenheden om brandgevaarlijke en of met explosieve geladen ballonnen te lanceren als de beste methode om de situatie met Israel te destabiliseren.