Israelische onderzoekers doen onderzoek naar behandeling endometriose met medische cannabis

Israëlische onderzoekers hebben onlangs aangekondigd dat zij het gebruik van medicinale cannabis voor de behandeling van endometriose bestuderen, een pijnlijke gynaecologische aandoening die wereldwijd zo’n 176 miljoen vrouwen treft en ongeveer 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het is de op één na meest voorkomende gynaecologische aandoening. De exacte oorzaak is onzeker en er is geen remedie bekend.

De aandoening treedt op wanneer weefsel dat normaal de baarmoeder bedekt – het baarmoederslijmvlies – buiten het orgaan begint te groeien. Dit veroorzaakt opeenhoping van littekenweefsel en verklevingen die verschillende symptomen veroorzaken, waaronder pijnlijke menstruatie en geslachtsgemeenschap, overmatig bloeden en zelfs tot onvruchtbaarheid.

Het nieuwe onderzoek naar het gebruik van cannabis voor de behandeling van endometriose wordt geleid door Gynica, een in Israël gevestigde onderneming, een medisch bedrijf met een vergunning van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid om op cannabis gebaseerde producten voor het vrouwelijk lichaam te ontwikkelen, in samenwerking met Lumir Lab, de eerste en enige gelicentieerde faciliteit voor onderzoek naar cannabis met betrekking tot de gezondheid van vrouwen. Het is gevestigd in het Jerusalem Biotechnology Park aan de Hebrew University.

Gynica zegt dat de huidige behandelingen voor endometriose – met pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen – vaak onvoldoende zijn, omdat ze alleen op de pijn zijn gericht, niet op het voorkomen van de aandoening.

Gynica’s R & D-team beweert dat endometriose verband houdt met een tekort aan het endocannabinoïde systeem en dat op cannabinoïden gebaseerde behandelingen mogelijk een nieuwe en verbeterde oplossing bieden voor vrouwen die aan de aandoening lijden.

De preklinische studie wordt geleid door professor Lumir Ondrej Hanus, de wereldberoemde scheikundige die in 1992 de eerste bekende endocannabinoïde in het menselijk brein isoleerde en voor wie Lumir Lab werd genoemd. De studie, zegt Gynica, heeft “veelbelovende resultaten” aangetoond.

Lees hier het hele artikel in NoCamels.

Advertentie (4)