Kushner onthult economisch gedeelte vredesplan waardoor miljoenen Palestijnen het beter krijgen

Senior White House-adviseur Jared Kushner onthulde zaterdag de langverwachte details van het economische aspect van het vredesplan van de VS in een interview met Reuters, en zei dat het plan behelst om in de komende tien jaar 50 miljard dollar te injecteren in de slechte economieën in het Midden-Oosten.

De schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump zei dat meer dan de helft van de fondsen ($ 28 miljard) naar de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook gaat, terwijl  Jordanië krijgt $ 7,5 miljard  , $ 9 miljard gaat naar Egypte en $ 6 miljard naar Libanon.

“Als je die hele regio naar een betere economy kunt tillen, en als je een snellere stroom van goederen en mensen kunt krijgen in alle verschillende gebieden die nodig zijn in de industrie in plaats van kogels en munitie en oorlog, dan denk ik dat dit echt zal leiden tot een grote toename van de investeringen in het gebied en meer banen en een betere kwaliteit van leven en hopelijk meer vrede, “zei Kushner.

Afzonderlijk op zaterdag bracht het Witte Huis zijn economisch plan “Peace to Prosperity” uit, een document van 40 pagina’s waarin de nadruk werd gelegd op initiatieven om het “economische potentieel” van de Palestijnen te gaan gebruiken om de economy te laten groeien.

Volgens het rapport zou  $15 miljard dollar van de totale geïnvesteerde $ 50 miljard afkomstig zijn uit subsidies, $ 25 miljard uit gesubsidieerde leningen en ongeveer $ 11 miljard uit privékapitaal.

Het plan zou ook 179 economische projecten financieren op gebieden zoals infrastructuur, water, elektriciteit, telecommunicatie, toerisme en medische faciliteiten, 147 van die projecten zouden in de Palestijnse gebieden zijn, 15 in Jordanië, 12 in Egypte en vijf in Libanon.

Tientallen miljoenen dollars aan fondsen zouden worden gereserveerd voor projecten die zouden helpen de Gazastrook verder te verbinden met het Sinaï-schiereiland in Egypte door middel van het opwaarderen van elektriciteitsleidingen en het verhogen van de elektriciteitsstroom.

Volgens het plan wordt ook $950 miljoen geïnvesteerd om de Palestijnse toeristenindustrie te helpen ontwikkelen.

Het plan zou ongeveer 1 miljoen banen creëren in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, hun werkgelegenheid van 30% naar de enkele cijfers terugbrengen, het armoedecijfer voor de Palestijnse bevolking met de helft verminderen en hun BBP verdubbelen.

De Palestijnen zijn fel gekant tegen de conferentie en drongen er bij de Arabische staten op aan om weg te blijven, met het argument dat het economische kwesties zal plaatsen voordat een politieke oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt bereikt.

Lees hier het hele artikel in Times of Israel.

Kijk hier het hele interview met Kusher,

Lees hier het officiële economisch plan van het Witte Huis.