Het economisch plan voor de Palestijnen zal voor Netanyahu moeilijk te verkopen zijn

Na de onthulling van het Amerikaanse plan om de economie voor het Palestijnse volk te verbeteren door middels een injectie van ruim $ 50 miljard zijn de eerste reacties in Israel niet hoopgevend, aldus de Times of Israel.

Allereerst zal het plan Netanyahu problemen geven bij het formeren van een nieuwe rechtse regering na  de verkiezingen van 17 september a.s., mocht zijn partij als grootste uit de verkiezingen komen. Voor zijn (extreem) rechtse coalitie partners heeft het economisch plan elementen die zij niet zullen accepteren . Daarnaast praat het plan alleen over economische hulp , er staat niets in over een politieke oplossing, die komt mogelijk in november zodra er in Israel een nieuwe regering is gevormd.

De 40 pagina’s van het economische plan ondersteunen enthousiast “de Palestijnse identiteit”, van het bloeiend maken van de woestijn in de Palestijnse gebieden tot universiteiten, en duiden op politieke uitkomsten die de plannen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om een coalitie te smeden met partijen aan de rechterkant van zijn Likud-partij zouden kunnen verstoren. Er staat echter niets in over een Palestijnse staat.

Naast een trein en autoverbinding tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever ( vergelijkbaar met een zelfde plan tijdens de Oslo akkoorden in de jaren ’90) , die onvermijdelijk over Israëlische grondgebied zal gaan, zijn er voorstellen om het Palestijnse eigendom van grond te registreren en om Palestijnse boeren een betere toegang te geven tot water en bouwland. Dit is een probleem voor Netanyahu, hij is niet aflatend geweest in zijn omhelzing van Trump, die Jeruzalem heeft erkend als de hoofdstad van Israël, Israëlische soevereiniteit heeft erkend over de Golanhoogte,  zich heeft teruggetrokken uit de nucleaire deal met Iran waar Netanyahu van walgde, de Palestijnen onttroond en effectief campagne gevoerd voor Netanyahu in de verkiezingen van april.

Zonder enige politieke oplossing zullen Netanyahu en zijn (extreem) rechtse partners nooit dit economische plan kunnen accepteren. Vergeet daarbij niet dat er in het plan geen woord wordt gerept over Hamas, die de touwtjes in de Gaza strip stevig in handen heeft. Wat gaat daarmee gebeuren ? Gaat Gaza onder de (nieuwe) Palestijnse leiding vallen? Niemand die het weet.

Benny Gantz, de leider van Israel grootste oppositie partij Blue & White, toonde zich wel voorzichtig optimistisch. Alhoewel hij ook vraagtekens zet.

Volgens Gantz moet het economisch plan deel uitmaken van de inspanningen om de Gazastrook te demilitariseren, gevangenen en vermiste personen terug te laten keren, en terroristische activiteiten in Judea en Samaria te voorkomen. Daarnaast vind hij dat er samen met de wereld moet worden gewerkt aan het besef dat veiligheid ook zal leiden tot welvaart in de hele regio.”

 

 

 

 

Advertentie (4)