Nechama Rivlin: “Mijn moeder, een pionier die heeft geholpen de zionistische droom in realiseren”

 

Ter gelegenheid van Internationale vrouwendag op 3 maart 2016, schreef de vandaag overleden echtgenote van president Rivlin, Nechama Rivlin, het volgende verhaal over haar moeder in Haaretz.

Vertaald door de redactie naar het Nederlands:

Het is aan mijn moeder, Drora Kayla Shulman, te danken dat ik vol bewondering kijk naar alle pioniersvrouwen die naar Palestina-Eretz Israël zijn gekomen om een ​​staat te stichten, wat een droom was totdat ze aankwamen.

Voor mijn moeder was het Hebreeuws meer dan een taal om te communiceren; het was de wens van haar hart en een identiteit. Ze leerde Hebreeuws in het huis van haar ouders in Bilozirka (Oekraïne) en memoriseerde het totdat ze vloeiend de taal sprak. Als ik een woord fout spelde, zou ze absoluut geschrokken zijn.

In 1925, toen ze 20 was, kreeg ze een inreis vergunning voor Palestina / Eretz Israel, en samen met anderen uit haar stad begon ze aan een baanbrekende weg waarop ze een droom realiseerde door boer te zijn en het land te bewerken waar ze zo diep aan was gehecht.

Ze liet haar hele familie achter – zowel haar vader als haar broers en zussen. Haar moeder was al overleden. Ze herinnerde zich altijd het krat, waarmee haar vader haar voorbereidde, met Joodse rituele voorwerpen, haar moeders parels en de perena – de donsdeken. Ze liet de kist in Hadera staan, maar toen ze een tijd later terugkeerde om alles te verzamelen ontdekte ze dat alles behalve de deken was gestolen.

In het begin werkte ze op een boerderij van vrouwelijke arbeiders in de Jizreël vallei. Later, nadat ze met mijn vader was getrouwd, die in Naharayim werkte, werd ze een van de oprichters van Moshav Herut in het Tel Mond blok, ten noordoosten van Tel Aviv. Helaas stierf mijn vader op 45-jarige leeftijd en bleef ze achter als weduwe in het coöperatieve dorp. Maar ze bleef haar perceel landbouwgrond bewerken. Ze had een boomgaard, koeien en kippen. Ik was een klein meisje en ik herinner me dat ze hard werkte en vocht als een leeuwin voor het recht om landarbeider te zijn, te midden van alle moeilijkheden die gepaard gaan met het kiezen van een dergelijke veeleisende manier van leven. Ze kwam nooit in de schulden, geen geringe prestatie in een coöperatief dorp.

Naast het moeilijke dagelijkse leven, waarin ze de hulp had van andere arbeiders, was ze een gecultiveerde vrouw die altijd las en er trots was de Russische gedichten uit haar hoofd te kennen. Toen ze ouder werd en niet meer in staat was om werk op de boerderij te doen, verbouwde ze wat op het erf rond het huis, dat ieder seizoen gevuld was met bloemen, kruiden en groenten. Ze plantte dille, peterselie en radijs rond elke boomstam. Toen haar gazon boven een hoogte groeide die ze bevredigend vond, zou ze haar kleinzoon, Ron, roepen om snel te komen om het te maaien. Toen ze heel oud was, werd ze bijgestaan ​​door mijn zwager en mijn zus, die in het dorp woonde, maar ze wist precies wat er op haar boerderij gebeurde. We gaven haar bijvoorbeeld het laatste nieuws: “Je hebt nu drie Thaise aan het werk op de boerderij” en ze zou ons corrigeren: “Twee”. Het bleek dat ze gelijk had. In haar laatste dagen stelde ze zich voor dat er ongecontroleerd water in de boomgaard stroomde.

Als Jeruzalemieten hadden we het voorrecht om samen met mijn kinderen bij mijn moeder de schoolvakanties door te brengen. Een hele maand lang verbleven we in de moshav, mijn kinderen en ik. We gingen elke dag naar de zee en keerden terug naar haar huis onder het zand en teervlekken. Na een douche, zouden we genieten van een zelfgemaakte lunch met een menu van “iedereen krijgt wat hij wil”. Tot op de dag van vandaag ben ik er niet in geslaagd om de smaak van de verse kip pasteitjes die ze maakte te reproduceren.

Toen we terugkeerden naar Jeruzalem, zorgde ze er altijd voor dat we met ons mee namen wat er dat seizoen op de boerderij groeide. Jaren na haar overlijden kon ik mezelf er niet toe brengen om citroenen in de supermarkt te kopen, omdat je citroenen uit een boom moet plukken. En hoe dan ook, gekochte citroenen hebben niet dezelfde smaak.

Ze was alleen uit Oekraïne gekomen en haar hele familie kwam om in de holocaust, en daarom beschuldigde ze zichzelf af en toe en zei dan droevig: “Iedereen zorgde ervoor hun familie hier te brengen, en alleen ik dacht dat het moeilijk voor hen zou zijn”.

Vandaag de dag nadenken over wat die sterke vrouwelijke en mannelijke pioniers hebben meegemaakt, geeft iemand de kracht om te geloven dat de dingen hier goed zullen zijn en daarvoor zullen wij werken.

Ik zou graag met haar willen praten en haar willen vertellen dat Ruvi [president Rivlin] en ik in de residentie van de president zijn. Ik ben er zeker van dat ze gelukkig zou zijn in de hemel. Ze zou daar staan ​​met een glimlach van enorme vreugde.

Ik herinner me alle vrouwen sinds die tijd, en ook de mannen: alle vrouwen en mannen van haar stad, die Kfar Vitkin, Tzofit, Netanya en Kfar Hogla oprichtten en voor haar zusters en broers waren.

En de vrouwelijke dichters uit die periode: Rachel, Leah Goldberg, Esther Raab en Yocheved Bat-Miriam, die ons gedichten achterlieten die het verhaal vertellen van de vrouwen van hun generatie.

Bij deze gelegenheid groet ik ook de Arabische vrouwen van de generatie van mijn moeder, die een band hadden met het land en het cultiveerden, die hun kinderen met liefde groot brachten, precies zoals onze moeders.

Telkens wanneer ik een column van Sayed Kashua [Arabisch-Israelische schrijver en journalist] over zijn moeder lees, denk ik in mijn hart dat het over mijn moeder geschreven kon zijn.

Lees hier het hele artikel in Haaretz