President Rivlin ontmoet christelijke leiders: “Israel is het enige land in het Midden-Oosten waar het Christendom groeit”

De Israelische president Rivlin bracht vandaag een bezoek aan de Franciscaanse kerk in de Oude Stad van Jeruzalem ter gelegenheid van Hemelvaart en om de 800 jaar aanwezigheid van de Franciscaanse Orde in het Heilige Land te markeren.

De president wees op het belang van Shavuot voor Joodse volk en Hemelvaartsdag voor Christenen en het belang dat hij hecht aan de ontmoeting met de christelijke gemeenschappen in Israel. Deze vallen dit jaar op hetzelfde moment.

De president wees ook op inzet van Israël voor de heilige plaatsen van alle religies: “de Staat Israël, als hoedster van deze stad, is zeer begaan met de religieuze rechten en de activiteiten van alle geloofsgemeenschappen in Jeruzalem en Israël. Christenen, moslims en joden zijn altijd vrij om hier te bidden. Dankzij Israëlische soevereiniteit zal godsdienstvrijheid nooit meer in gevaar komen”.

De president voegde toe: “Dit zijn moeilijke en pijnlijke tijden voor de Christenen in het Midden-Oosten. Ik ben trots dat Israël is het enige land in onze regio, waar de Christelijke gemeenschap niet krimpt maar groeit”.

De president feliciteerde de hoofden van de kerken voor het bereiken van overeenstemming over de volgende fase van de restauratie en het behoud van de kerk van het Heilig Graf: “Het geeft me grote vreugde dat u de volgende fase heeft bereikt om de Kerk van het Heilig Graf te herstellen en te beschermen, om ervoor te zorgen dat deze meest heilige plaats voor het Christendom zal worden bewaart voor toekomstige generaties. Het is een daad van geloof, een daad van hoop, een daad van liefde. We zullen blij zijn om te helpen op welke manier dan ook”, aldus de president.

De Custos van het Heilige Land, Vader Francesco Patton, was ingenomen met de woorden van de president en bedankte hem voor zijn bezoek: “Helaas, zelfs onlangs, hebben we het geweld zien exploderen in een onmenselijke en wrede manier tegen gelovigen die aan het bidden waren. Dit geweld trof de joodse gemeenschap in de Verenigde Staten, de islamitische gemeenschap in Nieuw-Zeeland, evenals de christelijke gemeenschap in Sri Lanka. Als religieuze leiders, veroordelen en betreuren wij de religieuze rechtvaardiging van geweld. Toen paus Johannes Paulus II in maart 2000 naar Jeruzalem kwam, herinnerde hij ons eraan dat de rol van religieuze leiders is het bevorderen van vrede en wederzijds begrip”.

Advertentie (4)