Vierde-klasser graaft 9de-eeuwse gouden munt op tijdens educatieve opgraving

Een tien jaar oud meisje beleefde de sensatie van archeoloog te zijn toen ze tijdens een educatieve opgraving jl donderdag iets zag schitteren en een gouden munt uit de negende eeuw ontdekte, meldt Times of Israel.

Shira Sofer, een leerling uit de vierde klas van de Bachar Rousseau-school in Tzur Moshe, nabij Netanya in het centrum van Israël, is een van de honderden kinderen die deelnemen aan een archeologisch programma van de Regionale Raad van Lev HaSharon.

“Ik zag iets sprankelend, dus ik heb het net opgepikt,” zei Sofer.

Archeoloog Achia Cohen-Tavor van Dagesh Archeologisch Toerisme, die de opgraving namens de Ariel Universiteit beheert, zei: “Dit is een munt geslagen door een van de kaliefen van de Abbasidische dynastie uit Bagdad, die toen het Land van Israël regeerde, ze maakten een dinar, ongeveer 4 gram goud, en het is waarschijnlijk gedateerd aan het einde van de negende eeuw CE. ”

Ze voegde eraan toe: “Als ze munten vinden, vragen ze me vaak: ‘Hoeveel geld is dit waard?’ en ik antwoord dan altijd: ‘Het is niet het geld, het is de kennis en de geschiedenis die we van de munt leren.’ “

Als onderdeel van de educatieve activiteiten op de site gebruiken kinderen van de middelbare school een wijnpers die in de jaren tachtig is opgegraven om kinderen uit het basisonderwijs te laten zien hoe ze wijn kunnen maken.

Advertentie (4)