Wachttoren uit tijd van Koninkrijk van Judah (8e eeuw vChr.) ontdekt

Een uitkijktoren uit de tijd van het koninkrijk Juda (8e eeuw vChr. – tijdens het bewind van koning Hizkia) werd onlangs ontdekt tijdens archeologische opgravingen door IDF-soldaten, samen met de Israel Antiquities Authority in een parachutistenkamp in het zuiden van het land. De opgraving vond plaats in het kader van het project “The Nature Defense Forces Project- Commanders Take Responsibility for their Environment”, geleid door het Technology and Maintenance Corps van het IDF, en werd uitgevoerd in samenwerking met de IDF, het ministerie van Defensie, de Society for the Protection of Nature in Israel, de Israel Nature and Parks Authority en de Israel Antiquities Authority.

De toren, waarvan de afmetingen in de oudheid naar schatting 5 x 3,5 m waren, werd gebouwd op een hoge geografische locatie en was als zodanig een uitkijkpunt naar het Hebron-gebergte, de vlakte van Judea en de omgeving van Ashkelon. Het werd gebouwd van bijzonder grote stenen, ongeveer 8 ton in gewicht, en zijn hoogte bereikt vandaag ongeveer 2 m. Volgens Sa’ar Ganor en Valdik Lifshitz, opgravingsdirecteuren namens de Israel Antiquities Authority, “diende de strategische locatie van de toren als een uitkijkpost en een waarschuwingspunt tegen de Filistijnse vijand, van wie een van de steden Ashkelon was. In de tijd van de eerste tempel, bouwde het koninkrijk van Judah een reeks torens en forten als punten van communicatie, waarschuwing en signalering, en om berichten en veldintelligentie over te brengen. Deze toren is een van de observatiepunten die de grote steden in het gebied verbonden, gelegen in de Beit Mirsim (Mirsham), Tel Eton en Tel Lachish-sites In de oudheid werden om berichten te verzenden, bakens van rook gedurende de dag aangestoken en bakens van vuur ‘s nachts. Het is waarschijnlijk dat de uitkijktoren die nu is blootgelegd een van de torens is die enkele van die bakens had. ”

Activiteit in de oude toren, blootgelegd in het gebied van de militaire basis, stopte aan de vooravond van de expeditie van Sanherib, koning van Assyrië, naar Judah in 701 vChr. Archeologische opgravingen onthulden dat de toegang tot de toren was geblokkeerd, en de daar gestationeerde strijdkracht kwam blijkbaar samen in een van de nabijgelegen vestingsteden. Uit bijbelse getuigenissen en archeologische vondsten in het gebied, weten we dat de aanval van Sanherib vrijwel geheel Judah vernietigde, waaronder 46 steden en 2.000 dorpen en boerderijen. Nu, zo’n 2700 jaar na Sanherib’s expeditie naar het Land van Juda, hebben IDF-soldaten een uitkijktoren ontdekt die behoorde toe aan Judese legermilitairen, vergelijkbaar met de wachttorens die vandaag door het leger worden gebruikt.

 

Advertentie (4)