“Who is running the show” in Israel tot aan de verkiezingen? Hier enige uitleg

Nu Israël over drie maanden zijn tweede verkiezingen krijgt en er geen heersende coalitie aan de macht is, vragen sommigen misschien wie daadwerkelijk het land bestuurt. Ze hoeven zich geen zorgen te maken,  althans niet erg veel, schrijft JTA.

Israëliërs gingen in april naar de stembus in de hoop een nieuwe regering te kiezen. De zittende premier, Benjamin Netanyahu, leek in een positie te verkeren om een meerderheidscoalitie te vormen uit de 120 zetels die door de kiezers werden uitgedeeld. De 21e Knesset is op 30 april beëdigd. Alleen ging dit feest niet door.

Op 30 mei, slechts enkele minuten na middernacht, stemde de Knesset om zichzelf te ontbinden en te kiezen voor nieuwe verkiezingen. Die nieuwe Knesset had slechts 51 dagen gewerkten slaagde erin om één stuk wetgeving te maken de wet die zijn record-korte termijn beëindigde.

Is er dan nu sprake van een machts vacuum?

Niet echt maar de interim regering is beperkt in haar mogelijkheden.

  • Het gezag van de nieuwe bewindslieden zal worden beperkt door hun onervarenheid en door de eerdere uitspraken van de Hoge Raad over het niet drastisch wijzigen van beleid.
  • De hoofdcommissaris van het land trad af in december, minder dan een maand voordat de 20e Knesset was ontbonden. De plek zal tot ver na de verkiezingen in september ongewijzigd blijven – feitelijk opgevuld door een interim-chef.
  • De regering zal niet kunnen beginnen met het onderhandelen over een nieuwe begroting voor 2020 en zal ook geen besluiten kunnen nemen over economische hervormingen.
  • De regering kan zelfs geen definitieve beslissing nemen over de oprichting van de nieuwe Golan Heights-gemeenschap van Ramat Trump, die zij op zondag heeft ingewijd, totdat een permanente regering is geïnstalleerd.

Lees hier verder.