Bosbranden door heel Israel als gevolg van extreem hoge temperaturen

Brandweerlieden vechten tegen de vlammen in Haifa en Wadi Ara in het noorden, meerdere locaties in het midden van het land en Ashdod in het zuiden terwijl de temperatuur maar liefst 42 graden Celsius is. Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt de lokale bevolking om in ruimtes met airconditioning te verblijven en veel water te drinken.

Bosbranden braken woensdagmiddag op verschillende locaties in Israël uit toen een onverwachte extreme hittegolf het land trof, waarbij de temperatuur in sommige gebieden omhoogschoot naar temperaturen boven de 40 graden Celsius.

In de regio Haifa woedde een vuur op de berghelling tussen het knooppunt Check Post, de wijk Neve Sha’anan en het nabijgelegen stadje Nesher.

Inwoners van de wijk Ramat Pinkas of Or Yehuda worden geëvacueerd vanuit hun huizen (Foto: Shaul Golan)

Een ander vuur brak uit in de wijk Ramat Pinkas van Or Yehuda in het centrum van Israël, waar een aantal huizen in vuur en vlam werden gezet. Bewoners werden geëvacueerd uit de eerste rij huizen in de buurt en de toegang tot het gebied werd geblokkeerd.

Een  brand in de buurt van de gemeenschap van Aderet (Foto: Brandweer, District Jeruzalem)

Een andere grote brand brak uit bij Moshav Aderet, dicht bij de stad Beit Shemesh, terwijl even verder een grote bosbrand woedde in de Arabische stad Barta’a in Wadi Ara. Grote aantallen brandweerlieden werden ingezet in het gebied, vergezeld door brandbestrijdingsvliegtuigen. Ondertussen zijn er voorbereidingen getroffen voor de evacuatie van de nabijgelegen gemeenschappen van Katzir en Ar’ara.

Bosbranden braken ook uit in Modi’in, Petah Tikva, Kfar Sava en Kfar Yona in het centrum van Israël en in Ashdod in het zuiden.

De hittegolf veroorzaakte hoge temperaturen tot 39 graden Celsius in Tel Aviv en de centrale regio; in Tiberias in het noorden werd de temperatuur 41 graden, en in de zuidelijke steden Eilat en Be’er Sheva werd het 42 graden reiken. De gevoelstemperatuur ligt echter aanmerkelijk hoger.