Google Doodle eert Chiune Sugihara die tijdens de Tweede Wereldoorlog 6.000 joden het leven heeft gered

Google Doodle had een speciale functie op maandag ter ere van Chiune Sugihara, een Japanse diplomaat gestationeerd in Litouwen toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De diplomaat heeft duizenden visa voor Joden uitschreven om naar Japan te vluchten en te ontsnappen aan de gruwelen van de Holocaust.

Sugihara diende als een vice-consul op het Japanse consulaat in Kaunas, Litouwen in 1939, terwijl hij zag hoe Joden die Polen ontvluchtten naar het door de Sovjet-Unie geregeerde land stroomden en probeerden te ontsnappen aan de naderende dreiging van nazi-Duitsland.

Met een plan om de Joden te helpen, zou Sugihara een visum ondertekenen voor Joden om met de Trans-Siberische Spoorweg door de Sovjet-Unie te reizen, vervolgens naar Japan en uiteindelijk een veilige haven te vinden in de Nederlandse kolonie Curacao in het Caribisch gebied. 

Toen hij echter contact opnam met zijn superieuren op het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken, werd zijn verzoek drie keer geweigerd om joden een visum te verlenen om naar het land te komen. 

In een moedige beweging en in tegenstelling tot de positie van zijn land, schreef Sugihara minstens 4.500 visa met de hand in iets meer dan zes weken, tot het punt waarop zijn vrouw elke nacht zijn eeltige hand moest masseren zodat hij kon slapen voordat hij weer wakker werd en meer visa schreef .

Sugihara ging met andere consulaire stafleden in een treinzitten om terug te keren naar Japan, waarbij hij naar verluidt nog steeds visa aan het schrijven was en ze naar Joden op het platform slingerde zolang de trein stilstond.

In 1941 bezette nazi-Duitsland Litouwen, wat leidde tot de moord op meer dan 120.000 joden, wat neerkwam op maar liefst 95% van de joden die daar vóór de oorlog woonden. 

Sugihara diende andere functies in verschillende landen en werd in 1946 teruggeroepen naar Japan en werd gevraagd een jaar later af te treden wegens het tarten van het overheidsbeleid. 

Sugihara verdween in de vergetelheid en werkte in verschillende andere banen, totdat in 1960 een Jood die in Israël woonde en werd gered door het visum van Sugihara erin slaagde hem op te sporen en zijn verhaal openbaar te maken.

Het Yad Vashem Holocaust Museum erkende Sugihara in 1984 als een “Hassid Umot Olam” (Righteous Among the Nations), een titel toegekend aan niet-joden die joodse levens redden uit nazi-Duitsland. 

“Het was een humanitaire kwestie”, zei Sugihara in een interview in Moskou in 1977. “Het kon me toen niet schelen of ik ontslagen zou worden. Als iemand anders in die positie zat, denk ik dat hij zeker hetzelfde zou hebben gedaan. ‘