Het Chabad huis op Aruba , een plek voor locals en toeristen

Rabbijn Ahron and Chaya Blasberg runnen sinds 2013 het Chabad huis op Aruba, een plek waar locals en toeristen welkom zijn en in grote getale naar toe komen .

In een interview delen de echtparen, die zijn opgegroeid in respectievelijk Jeruzalem en Leeds, Engeland, de geneugten en de moeilijkheden om het Joodse leven te koesteren op een plaats waar het weer bijna altijd mooi is en de lokale bevolking gastvrij is.

Zover bekend dateert joods leven op Aruba uit 1754, toen een Portugees-Joodse arbeider voor de Nederlandse West-Indische Compagnie, Mozes Solomon Levie Maduro, met zijn gezin op Aruba aankwam.

Tijdens de Holocaust kwam er een toevloed van Joodse mensen en zij organiseerden uiteindelijk een gemeenschapscentrum en vervolgens een synagoge. In de loop van de tijd zijn veel van de kinderen van die mensen weggegaan, maar anderen zijn gekomen om ze te vervangen, wat zorgt voor een zeer diverse Joodse gemeenschap.

Er wonen ongeveer 120 joden op Aruba . Bovendien hebben veel mensen een tweede huis en komen ze elke winter enkele maanden en duizenden Joodse eigenaren van timeshare komen elk jaar een paar weken – of dagen om te verblijven in het timeshare appartement die zij bezitten (Aruba staat op de nummer 1 plek van eilanden in het Caribisch gebied voor terugkerende bezoekers, dankzij deze timesharing).

Tijdens een typisch Chabad-evenement komen er mensen uit Israël, Brazilië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland en andere landen. Tijdens het hoogseizoen, dat loopt van december tot april, zijn er duizenden meer van overal, voornamelijk uit het Amerikaanse noordoosten en Canada.

En dan zijn er natuurlijk de mensen die voorbij komen op de cruiseschepen. Ze kunnen hier maar een paar uurtjes komen, maar we proberen er ook voor hen te zijn om een ​​positieve interactie te creëren.

Lees hier verder.

 

Advertentie (4)