Historische treinwagon van David Ben Gurion gerestaureerd

De gerestaureerde auto 98. Gedurende vijf decennia reisde het luxe salonrijtuig door het Midden-Oosten met hoogwaardigheidsbekleders. Foto met dank aan Israel Railways Museum

Israels eerste premier, David Ben Gurion stond er om bekend een afkeer van luxe te hebben. Desondanks bracht zijn positie een aantal luxe zaken met zich mee, waaronder een privé treinwagon.

Deze treinwagon,  met “nummer 98”, heeft onlangs een reconstructie ondergaan en is nu te zien in het Israel Railways Museum in Haifa, meldt Israel21C.

De treinwagon met nummer 98 werd in 1922 in Groot-Brittannië gebouwd door de Birmingham Railway Carriage & Wagon Company voor Palestine Railways, de Britse spoorwegmaatschappij in handen van de Britse overheid die van 1920 tot 1948 alle openbare spoorwegen bestuurde in het mandaatgebied van Palestina.

David en Paula Ben-Gurion reizen in treinwagon 98. Foto met dank aan Israel Railways Archive

De hoofdlijn van de spoorlijn verbond El Kantara in Egypte met Haifa, met vestigingen in Jaffa, Jeruzalem, Akko en de vallei van Jizreël. Nummer 98 reisde nog verder, naar Damascus en Caïro.

De koets was oorspronkelijk uitgerust met 20 ruime fauteuils en een volledig uitgeruste keuken om gasten te bedienen. Aan het eind van de jaren twintig werd het omgebouwd tot een luxe rijtuig met zes bedden.

Onder de gasten die ooit in deze treinwagon een reis maakten bevinden zich de Keizer van Ethiopië Haile Selassie, die Ethiopië ontvlucht na de fascistische Italiaanse bezetting, koning Albert van België tijdens een bezoek aan Tel Aviv in 1931, en de hoge commissarissen van het Britse mandaat.

Hoge Commissaris Herbert Samuel en veldmaarschalk Edmund Henry Hynman Allenby die naast Car 98 staat. Foto uit de Matson Photograph Collection / US Library of Congress

Tijdens Israëls Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 werd de auto geplunderd en vernietigd. Aan het einde van de oorlog werd het door de nieuw opgerichte Israelische spoorwegen gerenoveerd en gebruikt tot eind jaren ’60. Daarna werd de treinwagon als kantoor gebruikt door de IDF op de legerbasis Refidim.

Na de oprichting van de staat Israël maakten premier David Ben-Gurion, de tweede premier Moshe Sharett en  president Yitzhak Ben-Zvi allemaal gebruik deze treinwagon.