Israelische ambassade wordt al anderhalf jaar belaagd door antisemieten en Israel-haters

De Israëlische ambassade in Finland heeft al anderhalf jaar last van talloze antisemitische daden en vandalisme. De laatste reeks verontrustende incidenten hebben zich het afgelopen weekend voorgedaan, meldt Ynet.

De ambassade, gevestigd in de hoofdstad Helsinki, is sinds begin 2018 minstens vijftien keer het doelwit geweest van extreemrechtse extremisten en neonazi’s. Het stoppen van de intimidatie lijkt geen prioriteit voor de lokale autoriteiten.

Bij de laatste aanval werd het glas in de voordeur van de ambassade volledig verbrijzeld en de pui beklad met swastika’s. Ook werden afbeeldingen van Hitler bij de ingang van het gebouw op de gevel geplakt.

Afgelopen februari vond een illegale demonstratie plaats voor de deur van de ambassade. De demonstratie werd georganiseerd door de Nordic Resistance Movement, een extreemrechtse neonazistische groep opgericht in Zweden, die daar wordt geclassificeerd als een politieke partij.

De Israëlische ambassadeur in Finland, Dov Segev-Steinberg, heeft de kwestie tijdens verschillende gelegenheden aan de orde gesteld bij de lokale autoriteiten. Hoewel hoge functionarissen in het land hun bezorgdheid uiten over de situatie, moeten er nog harde maatregelen tegen de daders worden genomen.

“Tijdens het weekend was er een fysieke aanval op de Israëlische ambassade in Helsinki”, zei het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “Het is een andere schakel in de keten van antisemitische aanvallen op de ambassade”. De Israëlische ambassade in Helsinki uitte haar walging over de gebeurtenissen tegenover de Finse autoriteiten en eiste dat zij hard zouden optreden om de daders te lokaliseren, voor de rechter te brengen en soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.”

Antisemitisme in Finland is de laatste jaren steeds prominenter geworden. Op Finse Onafhankelijkheidsdag vorig jaar, gevierd op 6 december, zwaaiden extreemrechts met nazi-vlaggen in het centrum van de hoofdstad. Kai Aslak Mykkänen, de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, verdedigde dit en zei dat het land vrijheid van meningsuiting heeft.

Bovendien heeft het Finse parlementslid Hussein al-Taee van de sociaal-democratische partij Israël meermaals vergeleken met de islamitische staat (ISIS) en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg een ‘jood’ genoemd die ‘doet wat een jood het beste doet’. Hij verontschuldigde zich later voor zijn opmerkingen.

Advertentie (4)