Israels Taekwondo kampioen…… wiens handen zijn geamputeerd

De 17-jarige Assaf Yasur zet alles op alles om in 2020 mee te doen met de para-olympische Spelen in Tokio en is van plan terug te keren met een medaille, meldt Ynet. Om dat doel te bereiken traint Assaf  met ‘gezonde’ mannen die veel zwaarder, ouder en sterker zijn.

Assaf was pas 13 toen hij bij een vreselijk ongeval met elektrocutie beide handen verloor. “Ik was aan het voetballen met mijn vrienden toen de bal in een gebouwtje van het elektriciteits bedrijf terecht kwam, ik vond de bal en gooide die terug naar de jongens, maar toen verloor ik mijn evenwicht en greep ik een stroomdraad”.

Na jaren van operaties en behandelingen werd Assaf uitgerust met een bionische prothetische arm. “De hersenen verzenden berichten naar sensoren waardoor mijn prothese hand 32 verschillende bewegingen kan uitvoeren, zegt hij, “mijn hand werkt daardoor als een echte hand”.

Zijn vader Lior weigerde zijn zoon te laten opgeven als een gelukkig kind. Hij zag het ongeluk als een kans voor Assaf en het hele gezin “Het bracht ons dichter bij elkaar, het liet ons zien wat belangrijk is, wat onze prioriteiten zouden moeten zijn”.

En Assaf’s prioriteit was om een atleet te zijn. Hij plaatste op zijn Face Book-pagina dat hij wilde deelnemen aan de para-Olympische Spelen. Yehiam Sharabi, de coach van een Taekwondo-team las de post en ging de uitdaging aan en nodigde  Assaf uit om met zijn team mee te trainen.

Ik moet het opnemen tegen mensen die 15 kilo zwaarder en zes jaar ouder zijn dan ik op de Olympische Spelen. We concurreren allemaal tegen elkaar, dus als ik hier niet oefen, en concurreer met mensen met een mindere handicap, is het alsof ik kom naar een examen zonder gestudeerd te hebben ”

Hij is de eerste Israëlische para Taekwondo-atleet. K43 wordt beoordeeld als de derde handicap van de vier niveaus van invaliditeit.

In drie jaar training sport Assaf al op het wereldtoneel. Hij is onlangs teruggekeerd uit de Verenigde Staten met een zilveren medaille van het Pan American Championship in Portland, Oregon. Hij staat momenteel op de 10e plaats in zijn klasse.

Assaf woont in een gehuurd appartement op bijna drie uur rijden van zijn huis op de Golanhoogte, zodat hij dicht bij zijn coach en training kan zijn. “Ik hou ervan om alleen te wonen. De meeste jongens kijken er naar uit om het huis te verlaten en ik heb de stap een beetje eerder gemaakt”.

Zijn ouders hebben de zware financiële kosten op zich genomen en hopen sponsors te vinden om hun zoon in topvorm te houden, en zijn vader Lior zegt: “Als het moet, zullen we leningen afsluiten. We zullen doen wat Assaf nodig heeft om zijn droom te vervullen. “.

Over dromen gesproken Assaf citeert Walt Disney die zei: “Al onze dromen kunnen uitkomen, als we de moed hebben om ze na te streven”.

Advertentie (4)