Mossad: Iran zit achter de aanvallen in de Perzische Golf en de ambassade van Bahrein in Irak

Het hoofd van de Israelische inlichtingendienst Mossad heeft vandaag onomwonden verklaard dat Iran de afgelopen maanden achter een reeks aanvallen op olie-installaties en schepen in de Perzische Golf zat, evenals een aanval op de Bahreinse ambassade in Bagdad vorige week, meldt de Times of Israel.

“Ik zeg u met zekerheid, op basis van de beste bronnen van zowel Israëlische als Westerse inlichtingendiensten, dat Iran achter deze aanvallen zit. Ze werden goedgekeurd door het Iraanse leiderschap en grotendeels uitgevoerd door de Islamitische Revolutionaire Garde en hun helpers”, aldus Yossi Cohen, sprekend op de Herzliya conferentie van het Interdisciplinaire Centrum in Israël.

De opmerkingen van Cohen waren de eerste keer dat de Mossad in het openbaar Iran heeft beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor die aanvallen en voor de gewelddadige protesten rond de ambassade in Irak. “Ondanks dat het verschillende soorten doelen op verschillende locaties zijn, maken ze deel uit van dezelfde campagne die door dezelfde figuur wordt geleid”, zei Cohen.

Hij beschuldigde Teheran ervan “te proberen een vuur te stichten” in het Midden-Oosten en waarschuwde dat Iran het bereik van zijn activiteiten aan het uitbreiden is en daartoe een cel met 300 personen in Afrika heeft opgericht. Cohen merkte ook op dat Iran de afgelopen jaren is beschuldigd van het uitvoeren en plannen van een diverse terroristische activiteiten in Europa.

Cohen verwierp de bewering dat Iran geïnteresseerd is in dialoog en diplomatie met het Westen over zijn nucleaire programma en destabiliserende activiteiten in de regio. “Iran trekt de wereld in de tegenovergestelde richting”, zei hij.

Lees hier het hele artikel.

Advertentie (4)